Для чого потрібна охорона праці?

Для чого потрібна охорона праці?

17.12.20 23:42 5 602

Дотримання вимог охорони праці та створення безпечних умов на кожному робочому місці — обов'язок кожного роботодавця, закріплений за ним в трудовому законодавстві.  У Трудовому кодексі представлений значний список обов'язкових для виконання положень. Серед них: інструктажі з охорони праці, організація контролю над станом умов праці на робочих місцях, здійснення безпеки виробничих процесів, строгий режим роботи й т. д. Всі заходи повинні проводитися регулярно. Далі, ми більш детально поговоримо про організацію системи охорони праці. Ну а розповість нам про це співробітник навчально-консультативного центру «Буденергоатом», якому безпосередньо можна пройти курс з охорони праці в Києві.

Організація охорони праці: що потрібно знати?

У разі невиконання приписів, і на керівника, і на порушника може бути накладено адміністративний штраф. Крім матеріального стягнення, порушення можуть призвести до адміністративного призупинення діяльності підприємства (до 90 діб). Уникнути всього цього дозволить дотримання інструкції:

  • Обов'язково створіть на підприємстві надійну систему охорони праці.
  • Подбайте про розробку і затвердження необхідної документації: положення про службу охорони праці, програми проведення інструктажів, інструкції про проведення контролю, плану заходів щодо поліпшення умов праці, атестації робочих місць.
  • Забезпечте проведення медичного огляду на підприємстві — це невід'ємна частина системи охорони праці. Співробітникам, які працюють в небезпечних умовах, повинна виплачуватися компенсація (путівки в санаторій, молочні продукти та ін.).
  • Здійснюйте постійний контроль над дотриманням норм і в разі необхідності покращуйте умови праці. Зазвичай все фіксується (в т. ч. нещасні випадки та перевірка знань працівників) в журналі зі звітами про контроль.

Інструктажі

Вступний інструктаж з безпеки праці необхідно проводити не тільки з усіма співробітниками компанії, а й зі студентами, що проходять на підприємстві практику, і відрядженими. Як правило, він проводиться в спеціально обладнаному приміщенні або в кабінеті з охорони праці. При цьому кожен співробітник проходить на робочому місці 4 інструктажі (1-й, 2-й, позаплановий і цільовий).

У разі необхідності, навколо підприємства повинні бути огорожі, а також забороняючі, попереджуючі та інші спеціальні знаки та плакати. Керівник підприємства також зобов'язаний знати, як захистити підлеглих, які працюють зі шкідливими речовинами, якими засобами індивідуального захисту їх слід забезпечити і як діяти в разі виникнення терористичного акту.

Організація техніки безпеки, проведення заходів з попередження травматизму і надання першої допомоги, відшкодування шкоди отримали травми співробітникам і розслідування нещасних випадків теж обов'язок керівника.

Висновок

Резюмуючи, можна зробити висновок, що охорона праці потрібна і важлива, оскільки дотримання на підприємстві встановлених правил в рази знижується травматизм і в цілому сприяє підвищенню продуктивності компанії.

Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
5 (голосів: 127)

КОМЕНТАРІ

аватар країна
Morouze - 18.12.20

круто

аватар країна
Denisnepro - 18.12.20

Сайт супер, побільше б таких!

аватар країна
onlysportonlyweed - 18.12.20

Цікава стаття, дякую. Цікавить: чи буде продовження?

аватар країна
AntonGubarev - 18.12.20

Актуальная и свежая инфа

аватар країна
alekseimikhalchenkov - 18.12.20

Коротше, справа до ночі. Після статті реально розморило ... Пішов спати.