На Тернопіллі теребовлянський навчально-виховний комплекс - реформують

На Тернопіллі теребовлянський навчально-виховний комплекс - реформують

01.01.21 08:46 0 350
На Тернопільщині реформують 6 інтернатів. Мета такого пілотного проєкту — повернути дітей у сім'ї та виховати їх повноцінними членами суспільства. Серед реформованих навчальних закладів і Теребовлянський навчально-виховний комплекс. Про це розповідає «Тернопіль 1»

Теребовлянський навчально-виховний комплекс об'єднує спеціалізовану початкову школу з поглибленим вивченням іноземних мов, гімназію, медико-реабілітаційний центр та спеціальну загальноосвітню школу-інтернат для дітей з порушеннями зору. На у Теребовлянському НВК навчається 292 вихованці, зокрема, 58 дітей перебувають у закладі цілодобово.

Однією із таких є Наталія. Дівчина вже шостий рік поспіль живе в інтернаті. З нами ділиться планами на майбутнє.

«Насамперед хочеться реалізувати себе в житті як людину. Це найбільше, чого хочеться. Знайти своє місце у суспільстві, займатися тим, чого хочеш», — розповідає учениця 12 класу Теребовлянського навчально-виховного комплексу Наталія.

А ось ровесник дівчини Андрій живе у закладі вже 8 років. Мріє він про дещо інше — збудувати міцну сім'ю.

Учні мають можливість кожного тижня їздити додому, до мами із татом. Але більшість часу вони проводять без них. Лише на відстані розказують про свої нові досягнення та захоплення, про друзів і те, що їх, до прикладу, потішило. Насправді потреби перебувати у закладі цілодобово немає, адже вихованці, які тут живуть, можуть і повинні бути вдома. Тут немає абсолютно незрячих дітей. Та й експерти наголошують, навіть якби були, то відповідних умов для них не створили. Тому заклад реформують. Аби створити відповідний проєкт та зрозуміти, у яку форму необхідно перетворити заклад, експерти провели колосальну роботу.

«Спеціалісти, які входили до міждисциплінарної комісії, напрацьовували моделі в що його можна трансформувати, юристи вивчали законодавство, пропонували варіанти. Фахівці соціальної роботи переймалися проблемами як влаштувати персонал, оцінювали персонал, який може в перспективі працювати. Адже заклад реформуватимемо у ліцей, і персонал, який працює зараз, хто з них зможе продовжити роботу. Враховувались не тільки освіта й підготовка, враховувались такі фактори, як вигорання персоналу, мотивація, ми проводили цілий комплекс досліджень», — пояснює керівник проєкту Міністерства соціальної політики “Реформування інтернатних закладів у Тернопільській області” Володимир Кузьмінський.

Фахівці пояснюють, перш за все, мали на меті знайти таке рішення, яке врахує інтереси кожної дитини, сильні сторони персоналу і наявну інфраструктуру. Тому спільно фахівцями Тернопільської ОДА знайшли відповідну модель трансформації закладу — профільний ліцей. Реалізують такі зміни відповідно до нового закону про освіту. Завдяки цьому діти, які зараз перебувають у закладі цілодобово, повернуться у сім'ї. Відповідно до рішення, прийнятого на засіданні обласної ради, вже з 1 січня 2021 року Теребовлянський навчально-виховний комплекс перейменують.

«Даний навчальний заклад має багато досягнень, бо має у своєму складі гімназію, яка давала досить високі та якісні послуги. І на сьогоднішній час ми розвиватимемо даний напрямок. Але разом з тим ми обираємо природничо-математичний профіль, де наші діти зможуть якісно отримувати послуги і якісні знання саме з цих предметів. Крім цього, даний навчальний заклад розвиватиме інклюзію. Знаємо, що тут були дітки з порушеннями зору, надалі вони вчитимуться там», — говорить начальниця управління освіти та науки Тернопільської ОДА Ольга Хома.

Реформування інтернатних закладів проводять, діючи в інтересах дітей. І рішення, щодо повернення дітей у сім'ю, прийматиметься індивідуально до кожного випадку Все для того, аби формувати здорове суспільство. Оскільки до кінцевого результату потрібно чекати ще 4 роки, керівництво навчального закладу сподівається, що такі зміни підуть лише на краще.

Про це повідомили у Тернопільській облдержадміністрації
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 0)
Попередня новина: Наземний громадський ...
Наступна новина: Сербія: у вантажівці з ...

КОМЕНТАРІ