Імунологи: віруси не тільки смертельно небезпечні,але й життєво важливі

Імунологи: віруси не тільки смертельно небезпечні,але й життєво важливі

16.01.21 10:47 0 664

Вчені Дитячого перинатального центру Цинциннаті та Університету Азабу в Японії провели дослідження, результати яких привели до висновку, що віруси не тільки смертельно небезпечні, але й грають найважливішу роль в еволюції людства як виду. Ендогенні ретровіруси сприяють генетичною різноманітністю видів ссавців і їх виживанню. Більш детальну інформацію про віруси читайте на сайті https://med-microbiology.com/index/virusy/0-15.

На прикладі лабораторних мишей і людських зародкових клітин дослідники розкрили процеси, що лежать в основі транскриптомів зародкової лінії. Виявилося, що видоспецифічні транскриптоми тонко настроюються ендогенними ретровірусами в зародку ссавців і передаються в якості спадкового генетичного матеріалу потомству при спарюванні видів. Таким чином транскриптоми зародкової лінії визначають унікальний характер сперматозоїдів і яйцеклітин для підготовки до наступного покоління.

Так, супер-енхансери (підсилювачі), надійні та еволюційно збережені регуляторні елементи геному, підживлюють жорстко регульований сплеск основних генів зародкової лінії, коли сперматозоїди починають формуватися. Порушення регуляції експресії генів при формуванні чоловічої сперми тісно пов'язане з чоловічим безпліддям та вродженими дефектами.

У свою чергу, ендогенні ретровіруси — ЕРВ діють як інший тип енхансера, керуючи експресією нових еволюціонували генів. Це допомагає точно налаштувати видоспецифічі транскриптоми у ссавців. ЕРВ — це молекулярні залишки ретровірусів, які заражають організм і з часом включаються в геном, рухливі генетичні елементи, на частку яких припадає до 50 % даного геному ссавців. З їх допомогою вірус залишає інформацію про хвороби в РНК, що допомагає формувати унікальний характер яйцеклітин і сперматозоїдів для наступного покоління.

"В цілому віруси відіграють важливу роль в управлінні еволюцією. В довгостроковій перспективі віруси роблять позитивний вплив на наш геном і ведуть до еволюції виду", - стверджують дослідники.

Цікаво, що вчені знайшли молекулярне підтвердження раніше висловленої тези про те, що прагнення позбутися від вірусів на землі може мати катастрофічні наслідки, бо світ без вірусів не зміг би проіснувати й двох днів.

Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
5 (голосів: 106)
Попередня новина: У Мінфіні розповіли,які ...
Наступна новина: Преимущества оптовой ...

КОМЕНТАРІ