Чим індивідуальні ортопедичні устілки краще серійних ортезів?

Чим індивідуальні ортопедичні устілки краще серійних ортезів?

19.01.21 00:30 0 916

Ортопедичні устілки (ортези) представляти нікому не треба. Про них пишуть ЗМІ та їх активно використовують ортопеди, реабілітологи й травматологи. Застосування ортезів є однією з основних корекційних методик при патологіях стопи та одним з допоміжних методів при сколіозі, болях в колінних і тазостегнових суглобах, а також цілій низці інших станів. В інтернеті є маса позитивних відгуків про ортопедичні устілки, але зустрічаються й негативні («немає ніякого толку від них», «вони дуже незручні», і навіть «мені стало тільки гірше». Невже лікарі роблять непотрібні призначення? Ні, проблема зазвичай в іншому — застосовувалися серійні фабричні устілки, коли потрібні були виготовлені на замовлення. Нумо розгляньмо їх порівняння. Ну а розповість нам про це співробітник інтернет-магазину Ортотека, де безпосередньо можна замовити обидва варіанти.

Порівняння індивідуальних і готових фабричних ортезів

Ортопедичні салони є мало не на кожній великій вулиці. Їх асортимент багатий, і в хорошому салоні вам обов'язково запропонують устілки, які відповідають сучасним стандартам: з супінатором, призначеним для підтримки поздовжнього склепіння стопи, з амортизаторами п'ят і т. д. Здавалося б, є все для полегшення болю.

Але проблема в тому, що недосвідченому покупцеві складно в процесі примірки зрозуміти, підходять йому конкретні ортези чи ні. Буває, що в салоні вони здаються зручними, а через кілька днів комфорту вже не відчуваєш. Крім того, орієнтуватися на розмір ноги при виборі устілок недостатньо. У людей з одним розміром можуть бути різні особливості стопи (висота склепінь, довжина пальців ніг, характеристики кісток плесна). Відповідно, розташування елементів устілок має відрізнятися. Але при фабричному виробництві немає можливостей враховувати такі нюанси, тому використовуються усереднені параметри стопи.

Тим часом, використання невідповідних устілок загрожує не тільки дискомфортом. Невідповідність параметрів ортезів анатомічною будовою стопи всього на 2-3 мм (наприклад, коли поперечний пелот знаходиться трохи нижче або трохи вище, ніж потрібно) це може звести нанівець всю потенційну користь устілок. Тепер згадаємо, що патологіям стоп властиво розвиватися. Значить, з неправильно підібраними ортезами плоскостопість посилюватиметься, шишка на пальці ростиме і т. д. А от при індивідуальному виготовленні, коли ортези робляться безпосередньо під вас, такі проблеми виключені.

Виходить, готові ортопедичні устілки нікуди не годяться?

Чому ж? Якщо ортези зроблені відомим виробником з дотриманням сучасних стандартів, і вони правильно підібрані (бажано з консультацією фахівця), то вони однозначно принесуть користь. Однак важливо розуміти, що готові ортези підходять тільки здоровим людям для профілактики або на початкових стадіях патології. Адже навіть найкращі продукти, розраховані на середньостатистичну стопу, не впораються з завданням серйозної корекції (при клінічно розгорнутому процесі, вираженому больовому синдромі, порушеннях біомеханіки — тобто, коли потрібна більш серйозна корекція, рекомендуються індивідуальні вироби).

Коли до застосування ортезів є медичні показання, корекція і реабілітація часто займають тривалий час і проходять в кілька етапів. У міру того як в стопі відбуваються позитивні зміни, виникає необхідність в зміні параметрів коригувальних елементів. Це теж аргумент на користь виготовлення ортопедичних устілок на замовлення.

Що зробити, щоб переваги індивідуальних ортезів виявилися повною мірою?

Ортопедичні устілки — чудовий винахід. При багатьох проблемах вони здатні змінити ситуацію на краще, зменшити симптоми, позбавити від болю, загальмувати процес розвитку плоскостопості, артрозу або іншої патології. Але не треба думати, що, користуючись ортопедичними устілками, більше нічого робити не доведеться. Підхід до процесу корекції повинен бути комплексним, включати підбір зручного взуття, дотримання правил носіння устілок, регулярні вправи й масаж стоп, ванни для ніг, виконання рекомендацій лікаря. Ось тоді ви повною мірою відчуєте переваги індивідуально підібраних ортезів.

Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
5 (голосів: 113)
Наступна новина: На міжбанку зростають ...

КОМЕНТАРІ