5 причин використовувати біопрепарати в сільському господарстві

5 причин використовувати біопрепарати в сільському господарстві

23.01.21 22:32 0 716

Жодне сучасне сільське господарство не обходиться без засобів захисту рослин. Їх використання допомагає знизити втрати від хвороб і комах-шкідників. В Україні найпопулярнішими засобами захисту рослин залишаються хімічні пестициди. Але варто зазначити, що вони гальмують ріст рослин, накопичуються в ґрунті та продуктах, а також є високі ризики вироблення резистентності до їх діючої речовини. Всі ці проблеми можуть вирішити біопестициди. До речі, придбати їх можна на сайті https://www.biona.biz/.

Біопрепарати для захисту рослин: що потрібно знати?

Використання біопестицидів в Україні має глибоку історію. Ще в середині 20 століття були проведені розробки та почалося активне використання мікробіологічних препаратів. У період перебудови в 90-і роки почалося падіння державної підтримки в сільськогосподарській галузі та масовий розвал системи її життєзабезпечення. Як наслідок, почалося активне завоювання ринку імпортними товарами, в тому числі хімічними засобами захисту, які витіснили біологічні.

Зараз йде відродження традиції виробництва безпечних та екологічно чистих продуктів, а це не можливо без використання натуральних засобів захисту. Технології виробництва і застосування таких препаратів розробляються в вітчизняних інститутах. Можна з упевненістю говорити, що вони набагато біліше екологічні та економічно вигідні, ніж хімічні препарати.

Основні плюси біопестицидів

Досвідчені агрономи виділяють 5 основних переваг використання біопрепаратів в сільському господарстві:

  • Екологічність. Біопрепарати не забруднюють сільськогосподарську продукцію та навколишнє середовище, оскільки не накопичуються в продукті та в ґрунті. Головним і єдиним компонентом препаратів є бактерії та гриби-антагоністи патогенної мікрофлори й продукти їх життєдіяльності. Для боротьби з комахами-шкідниками найбільш часто використовуються препарати на основі бактерії Bacillus thuringiensis, для боротьби зі збудниками грибних і бактеріальних захворювань — на основі мікроорганізмів роду Trichoderma і Pseudomonas, а також Bacillus Subtillis.
  • Відсутність резистентності. Як відомо, комахи, так само як і гриби та бактерії (які є збудниками хвороб) досить швидко звикають до використовуваних пестицидів, що знижує ефективність захисних заходів. Застосування біопрепаратів навпаки не дозволяє шкідливим об'єктам виробити імунітет, тим самим підвищуючи віддачу від їх використання.
  • Висока селективність. При застосуванні засобів захисту рослин дуже важлива вибірковість впливу, особливо це стосується інсектицидів. Кожен агроном знає, що знищення шкідливих комах неминуче веде до зменшення чисельності корисних комах, а це загрожує зсувом екологічного балансу. Цю проблему виключають біоінсектициди, оскільки вони діють вибірково та знищують тільки певний спектр шкідників, не порушуючи природної рівноваги.
  • Використання в будь-яку фазу вегетації. Використання хімічних засобів захисту рослин часто накладає певні обмеження. Це стосується в першу чергу обробок в період цвітіння (і відразу після нього), а також перед збором врожаю. Часом в аграріїв немає можливості витримувати термін очікування, і це призводить до негативних наслідків для здоров'я споживачів, оскільки ще не знизилося до допустимого значення рівень токсинів в продуктах. Біопрепарати не мають обмежень по використанню в різні фази розвитку рослини, оскільки не містять шкідливих компонентів, які можуть накопичуватися в рослині.
  • Висока рентабельність. Окупність витрат на хімічні засоби захисту рослин становить в середньому 2,5-5 разів, в той час, як мікробіологічних препаратів — до 30 разів. Це пояснюється кількома причинами: по-перше, вартість біологічних засобів захисту часто набагато нижча, а ефективність вища, по-друге, можна використовувати один вид препарату протягом усієї вегетації, по-третє, вони мають пролонговану дію.

Окремо хочеться сказати про передпосівну обробку насіння і посадкового матеріалу. Обробка біопрепаратами дозволяє ліквідувати насіннєву інфекцію та убезпечити проростки від ґрунтової патогенної мікрофлори, тим самим підвищити схожість та якість посадок. Але варто враховувати, що поєднувати хімічне та біологічне протруєння не можна!

Висновки

Оскільки біопрепарати містять штами корисних бактерій, то вони не тільки позитивно впливаю на фітосанітарний стан посівів, а й покращують родючість ґрунту. Крім цього застосування біопрепаратів дозволяє уникнути депресії у рослин, що дає перевагу, особливо в отриманні ранньої овочевої продукції.

Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
5 (голосів: 101)
Попередня новина: 10 порад,як доглядати за ...
Наступна новина: Обеспеченный кредит: что ...

КОМЕНТАРІ