Конституційний суд Молдови визнав неконституційним закон про статус російської мови

Конституційний суд Молдови визнав неконституційним закон про статус російської мови

24.01.21 09:25 0 361
Конституційний суд Молдови 21 січня визнав неконституційним закон про особливий статус російської мови як мови міжнародного спілкування.

Розглянувши скаргу трьох опозиційних депутатів, суд дійшов висновку, що закон, ухвалений парламентом у грудні минулого року, «надає російській мові привілейований статус щодо інших мов національних меншин в Республіці Молдова», що конституцією країни не передбачено.

Як мовиться у висновках суду, згідно з результатами перепису населення Молдови 2014 року, румунська мова є рідною мовою для не менше ніж 77,86 відсотка громадян, російська – для не менше ніж 9,39 громадян, гагаузька – для не менше ніж 4,08 відсотка, українська – для не менше ніж 3,82 відсотка громадян, а болгарська є рідною мовою для не менш ніж 1,48 відсотка громадян Молдови.

«Конституційний суд також зазначив, що в територіальному плані частка використання української мови вища від частки використання російської мови в дев'яти районах. Крім цього, у 15 з 32 районів різниця між використанням російської та української як рідних мов становить не більше ніж 2%», – мовиться у повідомленні. ДИВІТЬСЯ ТАКОЖ: Як Зеленський та Санду будуть діяти проти Путіна?

Про це повідомляє Радіо Свобода. http://www.radiosvoboda.org

Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 0)
Попередня новина: Мовний закон в Україні є ...
Наступна новина: ЄС готується до перегляду ...

КОМЕНТАРІ