На межі Тернопільської та Хмельницької області з’єднали 50-ти метровий прапор

На межі Тернопільської та Хмельницької області з’єднали 50-ти метровий прапор

24.01.21 08:08 0 352
22 січня відзначають 102-річницю проголошення Акту возз'єднання Української Народної Республіки та Західноукраїнської Народної Республіки. Традиційний спільний захід за участі представників Тернопільської та Хмельницької областей відбувся на символічній межі двох областей.

Тут, між селом Гуків Хмельницької області та селищем Скала-Подільська Тернопільської області, через річку Збруч багато років тому проходила умовна межа між ЗУНР та УНР.

З врахуванням карантинних обмежень, участь в урочистому заході взяла обмежена кількість людей.

«Понад ста років тому здійснилася мрія мільйонів українців про соборну національну державу. Акт Злуки став виявом нашої волі до етнічної й територіальної єдності. цей день ще раз прокладає міст між минулим і сьогоденням України, стверджує нерозривний зв'язок між усіма поколіннями борців за її волю і незалежність. Навіть попри зовнішнього ворога, ми демонструємо усьому світу нашу непохитність. І лише наполегливий, цілеспрямований рух уперед дасть змогу побудувати нам сильну й високорозвинену державу. Зі святом – з Днем Соборності України !» - каже голова ОДА Володимир Труш.

Очільник області наголосив, що соборність – це наша жива пам'ять про мільйони Героїв, які присвятили життя ідеї Незалежної України. Це вияв поваги до споконвічного прагнення українців, здобути та зберегти етнічну і територіальну цілісність.

Після того, як представники делегацій обох областей зустрілися на середині мосту і з'єднали 50 метровий український стяг, у селі Гуків, біля пам'ятника Романа Шухевича відбулася спільна молитва. Відтак поклали квіти до пам'ятника Шухевича.

Додамо, що День Соборності України – свято, що відзначається щороку в день проголошення Акту возз'єднання Української Народної Республіки та Західно-Української Народної Республіки, що відбулося 22 січня 1919 року на Софійській площі в Києві.

Йому передувало підписання (22 січня 1918 р.) Четвертого універсалу Центральної Ради, яким Українську Народну Республіку проголошено суверенною і незалежною державою. Західно-Українську Народну Республіку було проголошено в листопаді 1918 року. Процес об'єднання України завершився 22 січня 1919 року.

Про це повідомили у Тернопільській облдержадміністрації
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 0)
Попередня новина: Міжнародна федерація з ...
Наступна новина: З Днем Соборності України

КОМЕНТАРІ