За рік проєкту «Про розкуркулення» Радіо Свобода зібрало розповіді про сотні розкуркулених родів

За рік проєкту «Про розкуркулення» Радіо Свобода зібрало розповіді про сотні розкуркулених родів

01.02.21 09:11 0 374
91 рік тому – 30 січня 1930 року – Політбюро ЦК ВКП(б) СРСР видало постанову «Про заходи щодо ліквідації куркульських господарств…», що запустила тотальні репресії проти селян у Радянському Союзі, які комуністи назвали «розкуркуленням».

«Щоб витіснити куркульство як клас, треба зломити у відкритому бою опір цього класу і позбавити його виробничих джерел існування і розвитку. Нинішня політика партії на селі є поворот до нової політики ліквідації куркульства як класу», – наголосив Йосип Сталін, генеральний секретар Центрального комітету Комуністичної партії СРСР.

Селян позбавили усього: житла, землі, майна, харчів, реманенту, худоби. Тих, хто не хотів вступати у колгоспи, висилали, ув'язнювали, розстрілювали. Ті, кому вдалося вижити, у радянські часи приховували свою належність до «розкуркулених», міняли прізвища і по батькові, боялися розповідати правду своїм дітям і онукам. ДИВІТЬСЯ ТАКОЖ: Річниця сталінської постанови «про розкуркулення»: українці діляться сімейними історіями і знаходять родичів

Про це повідомляє Радіо Свобода. http://www.radiosvoboda.org

Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 0)
Попередня новина: Бойовики п’ять разів за ...
Наступна новина: Росія: сотні затриманих на ...

КОМЕНТАРІ