В ООН закликають негайно звільнити бранців нагірно-карабаського конфлікту

В ООН закликають негайно звільнити бранців нагірно-карабаського конфлікту

04.02.21 11:33 0 343
В Управлінні верховного комісара ООН із прав людини закликають негайно звільнити військовополонених та інших бранців, який утримують Вірменія й Азербайджан за результатами нагірно-карабаського конфлікту.

Ці країни мають також якнайшвидше повернути тіла загиблих їхнім родичам для поховання «з повагою до культурних звичаїв», заявили експерти-правозахисники ООН.

Відмова зробити це може становити «насильницьке зникнення» – різновид порушення прав людини, запобігати якому зобов'язалися і Азербайджан, і Вірменія, мовиться в заяві.

За словами експертів, їх непокоять повідомлення про те, що військовополонені й інші особи, захищені міжнародними конвенціями, зазнавали позасудових убивств, насильницьких зникнень, тортур та інших зловживань.

Виправдати тортури чи насильницькі зникнення не можуть ніякі обставини, як-то воєнний стан, внутрішня політична нестабільність чи інші надзвичайні ситуації, а коли такі дії скоєні в перебігу збройного конфлікту, вони можуть також становити воєнні злочини, наголосили автори заяви.

Їх також глибоко непокоять повідомлення про зневажання тіл мертвих, і вони закликають обидві сторони ставитися «до тіл мертвих із гідністю».

А влади Вірменії й Азербайджану мають здійснити детальні, негайні, незалежні і неупереджені розслідування повідомлень про серйозні порушення прав людини, скоєні під час і після конфлікту і притягнути винних до відповідальності – «такі дії полегшать встановлення правди, примирення і зцілення», заявили експерти ООН. ДИВІТЬСЯ ТАКОЖ: Amnesty International вимагає розслідувати загибель цивільних у Нагірно-Карабахському конфлікті

Про це повідомляє Радіо Свобода. http://www.radiosvoboda.org

Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 0)
Попередня новина: В Іспанії другий рік ...
Наступна новина: IKEA відкрила перший ...

КОМЕНТАРІ