Поранений,засуджений,реабілітований: історія живої легенди ОУН-УПА «Дуба»

Поранений,засуджений,реабілітований: історія живої легенди ОУН-УПА «Дуба»

05.02.21 12:50 0 348
Член Всеукраїнського братства воїнів ОУН-УПА, член політв'язнів України, член Конгресу Українських націоналістів - це все про жителя Зборова Миколу Васильовича Самиціва («Дуба»).

Його біографія тісно пов'язана з боротьбою за незалежність. Засуджений на 25 років таборів та реабілітований у жовтні 1991 року, Микола Васильович залишається джерелом інформації новітньої історії України.

Він народився у травні 1922 року. 1940 року вступив в члени ОУН. Невдовзі закінчує підстаршинську школу в місті Поморяни. У званні хорунжого залишається працювати, як військовий референт, в осередку ОУН-УПА – постій «Нестюки», під керівництвом сотника «Морозенка».

За наказом ОУН-УПА вступив до української дивізії «Галичина», щоб здобути офіцерський вишкіл. Учасник бою під Бродами. Після поразки знову вступив в УПА, продовжив боротьбу з більшовиками. Був важко поранений, відбув довгі роки ув'язнення та вигнання.

Переслідування не зламали відчайдушного Миколу Самиціва. Ніколи в нього не було розчарувань, сумнівів, зневіри в боротьбі за Українську Соборну Самостійну Державу, якій він присвятив своє життя. Він на власному прикладі вчить нас любити рідний край, передає свої спогади, як реліквію у майбуття.

Про це повідомили у Тернопільській облдержадміністрації
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 0)
Наступна новина: Прощання із режисером ...

КОМЕНТАРІ