Релігія з психологічної точки зору

Релігія з психологічної точки зору

08.02.21 21:57 0 1436

Що змушує людей молитися, вірити в загробне життя та боятися відплати? Страх смерті? Прагнення до справедливості? На думку психолога Стівена Рейса — і те, і інше. І ще чотирнадцять причин. Далі, ми поговоримо про це чому важлива релігія. Ну а розповість нам про це адміністратор сайту slovoproslovo.info, де зібрані цікаві новини на релігійну тему.

Чому так важлива релігія?

Яким же чином світові конфесії з їх складними правилами та обмеженнями примудряються залучати та утримувати мільйони людей? «Універсальна сутність релігії (і причина її стійкості) в тому, що вона знаходить підхід до всіх — до інтровертів і екстравертів, традиціоналістів і новаторам, тихонь та непосид, миролюбних і войовничих людей, — пояснює Стівен Рейс. Для екстравертів у релігії є колективні святкування і філософія любові до ближнього. Інтровертам релігія пропонує медитацію, відокремлену молитву, самітництво. Релігійні ритуали задовольняють наше прагнення до порядку. Вчення про порятунок та прощення пов'язані з тягою до схвалення. Обіцянка загробного життя допомагає людям позбутися від тривоги за своє життя і знайти спокій».

Раніше Рейс виявив, що головна відмінність між релігійними та нерелігійними людьми пролягає в їх відношенні до незалежності. Більшість релігійних учасників його експериментів демонстрували сильну потребу бути в контакті з іншими, відчувати зв'язок з ними. Навпаки, учасники зі слабкою релігійністю швидше прагнули покладатися тільки на себе і бути самодостатніми у всіх відносинах. Дослідження також виявило, що релігійні люди вище цінували честь. Рейс зробив висновок, що багато людей приходять до релігії, щоб продемонструвати лояльність пам'яті предків.

А що ж атеїсти? Світське суспільство шукає альтернативи, які могли б задовольнити ті ж базові потреби. Хтось звертається до філософії в пошуках цілісної картини світу, хтось шукає відповідей в психології. Елементи, схожі на релігійні, можна знайти в прихильності моральним цінностями, політичними переконаннями й т. д. Стівен Рейс підкреслює, що конкуренція релігійної віри та інших так чи інакше пов'язана з тим, який шлях зможе запропонувати найкраще задоволення наших потреб. «Я не торкаюся теологічних питань про існування Бога або можливості контакту з ним, — додає він. Я лише шукаю пояснення того, що змушує людей взагалі звертатися до релігії та релігійних практик».

Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
5 (голосів: 111)

КОМЕНТАРІ