Іран і Північна Корея відновили ракетну співпрацю – ООН

Іран і Північна Корея відновили ракетну співпрацю – ООН

11.02.21 15:30 10 462
Іран і Північна Корея минулого року відновили співпрацю в розробці ракет великої дальності, йдеться у звіті ООН.

«Це відновлене співробітництво включало передачу найважливіших частин, причому остання поставка, пов'язана з цими відносинами, відбулася в 2020 році», – зазначається в щорічній доповіді, поданій Раді безпеки ООН незалежною групою експертів, що моніторять міжнародні санкції проти Північної Кореї.

У звіті цитується неназвана держава-член ООН, яка надала інформацію про те, що Північна Корея та Іран «відновили співпрацю у проєктах із розробки ракет великої дальності».

У відповідь на звинувачення посол Ірану в ООН Маджид Тахт Раванчі в грудні заявив групі експертів, що попередній огляд інформації, наданої ними, засвідчив, що в їхньому розслідуванні могла бути використана «неправдива інформація та сфабриковані дані».

У звіті відслідковуються численні санкції ООН, запроваджені проти Північної Кореї через ядерну і ракетну програми. Він виявив, що Північна Корея підтримувала та розробляла свої програми протягом 2020 року з порушенням міжнародних санкцій, фінансувала їх за допомогою кібератак та обходила деякі санкції.

США вже давно звинувачують Північну Корею й Іран у співпраці в розробці ракет.

Агентство Bloomberg, посилаючись на копію звіту, повідомило, що експерти ООН отримали інформацію про те, що іранський дослідницький центр Шахіда Хаджа Алі Мовахеда отримав підтримку від Північної Кореї у розробці космічної ракети-носія.

США заявляють, що космічна та супутникова програма Ірану має подвійне призначення і в основному націлена на вдосконалення балістичних ракет.

У вересні США, запровадивши нові санкції проти Тегерана, заявили, що іранський дослідницький центр «відіграв ключову роль в ірансько-північнокорейському ракетному співробітництві».

Звіт ООН оприлюднили в той час, коли нова адміністрація президента США Джо Байдена переглядає політику експрезидента Дональда Трампа щодо Північної Кореї.

Адміністрація Байдена також намагається відновити відносини з Іраном після того, як Трамп у 2018 році вивів США з ядерної угоди Тегерану зі світовими державами і запровадив санкції. У відповідь Іран поступово порушив свої ядерні зобов'язання.

В інтерв'ю CNN 8 лютого державний секретар Ентоні Блінкен повторив, що «якщо Іран повернеться до виконання своїх зобов'язань за ядерною угодою», США зроблять те ж саме.

Про це повідомляє Радіо Свобода. http://www.radiosvoboda.org

Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 0)
Попередня новина: У США слідчі назвали ...
Наступна новина: У Сербії відкрили ...

КОМЕНТАРІ

аватар країна
Bethedarkest - 11.02.21

Мне все понравилось, только если бы еще денег на длоге дали или конкурс провели, было бы вообще отлично.

аватар країна
Chizhikov93 - 11.02.21

поза конкуренцією

аватар країна
STartqi - 11.02.21

интересно. только название какое-то несерьезное.

аватар країна
Darin420 - 11.02.21

Пора автору пам'ятник поставити за життя. Хто за?

аватар країна
Hostis_Publicae - 11.02.21

Супер-пупер!

аватар країна
Level4Up - 11.02.21

Спасибо большое!

аватар країна
chigidamchig - 11.02.21

Мало почуттів .. але красиво ...

аватар країна
Ice3lade - 11.02.21

Так, досить цікава стаття.

аватар країна
Logdog86 - 11.02.21

Понял не всё.

аватар країна
aknuni - 11.02.21

Нормусь