Рибальські снасті для новачка

Рибальські снасті для новачка

15.02.21 09:00 4 32556

Напевно, перед кожним, хто замислювався, з чого почати риболовлю, вставала проблема підбору снастей. З нею стикаються навіть досвідчені рибалки: все одно все взяти з собою не вийде, тому волею-неволею доводиться вибирати найнеобхідніше. Новачкові ж, який тільки освоює це чудове хобі, доводиться у багато разів важче: нестача знання ускладнюється ще й тим, що вибір снастей в сучасних інтернет-магазинах, наприклад, https://fanatik.com.ua/, справді величезний. Далі, ми постараємося допомогти в підборі стартового комплекту риболовецьких снастей. Звичайно, ці рекомендації не будуть універсальними — але для перших виїздів на водойму рибальські снасті, описані нижче, цілком підійдуть.

Для поплавкового лову

Почнемо опис з найпростішого варіанту — з ловлі на поплавкову снасть. Тут і оснащення рибалки буде нескладним, і грошей на покупку набору-мінімум піде відносно небагато:

  • Вудка. Для лову на поплавкову снасть найкраще придбати легке і не дуже довге телескопічне вудилище з повідковою котушкою. Така вудка цілком компактна (її можна носити в рюкзаку або перевозити в автомобілі) і універсальна — з її допомогою можна ловити більшість мирних риб, а також окуня.
  • Волосінь. Для поплавкового лову підійдуть сучасні мононитки з синтетичних матеріалів. Перетин волосіні залежить від передбачуваного трофея, але новачкам варто використовувати тонку оснастку - 0,12-0,15 мм буде в самий раз. Що стосується кольору, то не варто обмежуватися прозорими волосінями: в каламутній воді набагато краще себе показують різновиди, пофарбовані в відтінки жовтого, коричневого або зеленого.
  • Поплавки. Найкращим вибором будуть веретеноподібні моделі з антенами середньої довжини. Такі поплавки досить чутливі та при цьому стійкі навіть на невеликій течії. З часом асортимент поплавків можна розширити, додавши кілька різновидів — під дальній кидок, під ловлю на сильній течії й т. д. Якщо ви плануєте ловити рано вранці, пізно ввечері або вночі, варто купити світяться насадки для поплавків. Вони дозволяють фіксувати клювання навіть у повній темряві.
  • Грузила. При поплавковій ловлі використовуються найпростіші дробинки або оливки різних розмірів. Вони зручні ще й тим, що з їх допомогою можна «набрати» будь-яку потрібну огрузку для поплавка.
  • Гачки. Ось тут потрібно орієнтуватися в першу чергу на рибу. Бажано мати у своєму арсеналі повний асортимент гачків від No 2 до No 10, причому самі «ходові» розміри — в декількох модифікаціях: з короткою і довгою цівкою, з прямим і вигнутим жалом і т. д.

Для донного лову

Донна ловля багато в чому схожа поплавковою, але все ж відмінності в оснащенні є. Якщо ви не знаєте, як почати рибну ловлю на донку або фідер — уважно вивчіть наведений нижче перелік:

  1. Вудилище. Для простої донки можна брати коротку і міцну вудку, для фідера підійде спеціальна модель з гнучкою вершинкою, що сигналізує про клювання.
  2. Котушка. Тут можна взяти безінерційну модель: вона забезпечить комфортний та досить дальній кидок, а також допоможе у виживанні риби.
  3. Грузило. Для звичайної донки підійде важке свинцеве. Але краще використовувати грузила — годівниці: в них закладається підгодовування, яка закидається безпосередньо в місце лову.
  4. Сигналізатори. Для сигналізації клювання крім вершинки вудилища можна придбати та додаткові пристосування. Найпростіше — дзвіночок або легкий яскравий поплавок. Крім того, можна придбати електронний сигналізатор.
  5. Волосінь (і основну, і на повідці) потрібно вибирати так само, як і для поплавкового лову. Хіба що діаметр в основної жилки повинен бути побільше, а у повідків — поменше. Гачки краще брати з короткою цівкою: вони більше підходять для лову коропових риб, які та будуть вашими основними трофеями.

Для лову спінінга

Поради для початківця рибалки з підбору снасті спінінга будуть більш складними:

  • Вудилище. Варто забути про телескопічні спінінги, і придбати собі штекерне вудилище з середньої цінової категорії. Оптимальна довжина для новачка - 1,8-2,1 м. Ловити на перших порах ви будете в основному дрібну рибу, тому і тест спінінга (тобто діапазон приманок, з яким він буде працювати) повинен бути відповідним: від 1,5 -2,5 до 7 - 12 грамів.
  • Котушка. Безінерційна, бажано від виробника з репутацією — цілком підійде бюджетна лінійка Daiwa або Shimano. Відразу ставити мультиплікатор не варто: і дорого, і поки просто не потрібно.
  • Волосінь. Від звичайних волосіней варто відмовитися, вірніше, використовувати їх в якості підмотки котушки до потрібного обсягу. А ось для лову як такої бажано придбати плетений шнур: він хоч і дорожче, але в рази міцніше, а ще він набагато краще волосіні передає інформацію про дотик риби до приманки.
  • Повідець. При лові окуня або головня він не знадобиться, а ось зуби щуки ріжуть шнури дуже легко. Щоб зберегти трофей і приманку, варто встановити додатковий повідець — такі повідці роблять з металу або з міцного полімерного матеріалу.

У спінінгіста, на відміну від любителя поплавковою або донною лову, ще одна істотна стаття витрат — приманки. Починати варто з освоєння найпростіших і гарантовано уловистих:

  1. Блешні, що обертаються. Ідеальні для лову окуня, головня, дрібної щуки.
  2. Силіконові приманки — твістери та віброховсти. Надягають або на джиг-головку (грузило з впаяним гачком), або на спеціальний офсетний гачок, прив'язаний до відвідного повідця. При проводці імітують рибку або водне членистоногі. Відрізняються формою, забарвленням, еластичністю матеріалу (найеластичніший силікон називають «їстівним») і т. д.
  3. Воблери — найрізноманітніші штучні приманки. Найчастіше імітують рибку, можуть володіти совій грою при проводці або вимагають «анімації» - надання потрібної траєкторії сіпанням кінчиком вудилища і правильною підмоткою. Уловисті, але є мінус — якісні моделі коштують немало!
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
5 (голосів: 115)
Попередня новина: Білорусь: двом ...
Наступна новина: Какие редукторы используют ...

КОМЕНТАРІ

аватар країна
tanya_de - 15.02.21

Классно!

аватар країна
redon1on - 15.02.21

Это — глупость!

аватар країна
BROYDYAGA - 15.02.21

Привіт! Пропоную обмін постовими з вашим блогом.

аватар країна
Wolfenstein93 - 15.02.21

Мало чувств.. но красиво…