Грузинська кухня — це справжній вихор смаку! А Грузія — саме та країна, яка славиться святовими застіллями, гостинністю, привітністю та вмінням чудово розважатися в колі найдорожчих людей. Тож сьогодні ми вирішили зазирнути за завісу традиційного грузинського свята. Розкажемо вам, які страви подають місцеві господині для своїх рідних та друзів, а шеф-кухарі — на банкетах, весіллях та ювілеях. Попереджаємо: читаючи, можна зголодніти!
Без них ніяк: основні страви
В центрі грузинського святкового столу — завжди смачне, соковите м'ясо щойно з печі. Найпопулярнішою м'ясною стравою є, звісно ж, шашлик: з баранини чи свинини. М'ясо для нього маринують різними способами: просто в спеціях, в сметані чи навіть у вині.
Окрім шашлика, святкове застілля в грузинській родині не обходиться без:
- Долми — ця страва багато у чому нагадує традиційні українські голубці. Яловичий та свинячий фарш загортають у виноградне листя. А подають цю смакоту з часниково-сметанковим соусом.
- Люля-кебабу — фарш, запечений на шампурах. Подається з лавашем та різноманітними соусами.
- Метехі — це смачна м'ясна страва з телятини, обсмаженої з печерицями. Зверху вона посипається сиром сулугуні, а потім — запікається в кеці до хрусткої скоринки.
Дуже часто, в якості основної страви на грузинському застіллі подають чкмерулі — курятину у вершковому соусі. А якщо м'ясне меню хочеться чимось розбавити, то частим святковим гостем стає риба: до прикладу, форель, запечена під горіховим соусом.
Яке ж свято без салатів!
У Грузії впевнені: найкраще доповнення до м'ясних страв — це, звичайно ж, салати. Найчастіше, на святах подають салати з печених овочів з різноманітними заправками: горіховою або гранатовою. Іноді салати складаються не лише з овочевих компонентів, а й з м'ясних — містять яловичину, курятину або яловичину.
Декілька грузинських салатів до святкового столу:
- “Цезар по-грузинськи”.
- Салат “Телавський з яловичиною”.
- Салат зі свіжими овочами та горіховою пастою.
Важливим є й те, що заправка для такої страви — завжди особлива, й рідко використовуються просто олія чи оцет. А от горіхи, гранат, лимон, вершки з різноманітними спеціями — дуже часто.
Десерти та закуски
Й завершимо наш список смачними закусками та десертами. Щоб перекусити між зміною страв, у Грузії подають пхалі — рулетики з баклажанів. А також різноманітні паштети — з печінки, грибів. Або ж просто сирне чи ковбасне асорті.
Одним з найулюбленіших десертів у Грузії є пахлава. Це — випічка з листкового тіста, яка перекладається шарами горіхів та цукрового сиропу. Солодко та смачно!
Зізнайтеся: ви вже дуже зголодніли! Й у нас для вас чудова новина. Тепер поласувати грузинською кухнею можна навіть у Львові. Виручить доставка ZaraBudu: https://zarabudu.com.ua/. Замовляйте улюбленi страви та насолоджуйтесь!