Рихтування кузова автомобіля: що потрібно знати?

Рихтування кузова автомобіля: що потрібно знати?

18.02.21 16:40 1 604

Гладкі обтічні форми автомобіля притягують погляд і зачаровують, а вм'ятини, асиметрія кузова відштовхують. Повернути автомобілю колишню красу допомагає рихтування — послуга яку пропонує СТО «Альфа Сервіс Плюс»: https://avtoservice.od.ua/rihtovka-avto-v-odesse/. Слово рихтування походить від німецького "richten", що буквально можна перекласти як «направляти», «вирівнювати». У вузькому сенсі стосовно авторемонтних робіт рихтування — це комплекс робіт з метою відновлення деформованої форми кузова автомобіля або окремих деталей кузова.

Головними способами рихтування є видавлювання або витягування увігнутої ділянки, в тому випадку, якщо метал розтягнутий, то використовується стягування в нагрітому вигляді. Попри настільки прості назви, ці роботи вимагають високої кваліфікації та знання окремих нюансів. Рихтування своїми руками призводить до плачевних результатів з кількох причин:

  1. у звичайного автолюбителя немає достатньої кількості інструментів для проведення рихтування;
  2. автолюбитель не може провести геометрію кузова, яка обов'язкова перед будь-яким серйозним кузовним ремонтом;
  3. а найголовніше це відсутність в автолюбителя досвіду в жерстяних роботах.

Інструменти для рихтування

Якісні рихтувальні роботи можна провести тільки, якщо ремонтний цех оснащений повним набором спеціалізованих інструментів. Кількість існуючих інструментів може налічувати понад 100 найменувань — така кількість дозволяє майстру не турбуватися, що вм'ятини в важкодоступних місцях не вдасться випрямити. Зупинимося на найважливіших інструментах для рихтування автомобіля:

  • Споттер. Це апарат точкового зварювання. Нині на ринку представлені спеціальні споттери для рихтування авто. Вони невеликого розміру, а в комплект входить зворотний молоток і набір витратних матеріалів для кузовного ремонту. Зворотний молоток, він же інерційний молоток — це тонкий стрижень, який приварюють до кузова в місці вм'ятини, а потім рухомим вантажем завдають ударів по обмежувачу. За допомогою даної процедури вдається витягнути метал в недоступних місцях.
  • Молоток з гострим бойком. Його використовується для видалення невеликих вм'ятин на листовому металі.
  • Блок для насічки. Для того, щоб підтримати листовий метал в той момент, коли по ньому завдають удари, і показати, де саме вони наносилися, використовується блок для насічки. Ложка використовуються для вирівнювання невеликих горбків і для розподілу удару молотка на велику площу.
  • Фігурний стрижень. Він допомагає дістатися до вузьких областей для видавлювання або вибивання нерівностей.

Рихтування без фарбування

Авторемонтні технології не стоять на місці та якщо раніше рихтування завжди мала на увазі під собою наступне фарбування автомобіля, то сьогодні завдяки вакуумній технології ситуація кардинально змінилася. Вакуумне рихтування — це випрямлення кузова автомобіля за допомогою спеціальних вакуумних присосок, які не порушують лакофарбове покриття автомобіля. Рихтування без фарбування використовується для видалення великих пологих вм'ятин діаметром понад 15-20 см.

Рихтування алюмінію

Останні роки стає все більш популярним випуск автомобілів з алюмінієвим кузовом, який вимагає особливого підходу в жерстяних роботах. Так, робота по виправленню деталей зі сплавів алюмінію вимагає граничної акуратності. Тут перегрівання призводить до «кипіння» металу, руйнуючи його структуру та роблячи деталь непридатною до подальшого застосування. Тому прогрів металу до температури не більше 150 0 С здійснюється при постійному контролі. Рихтування проходить не так, як у випадку зі сталлю. На сталевої деталі метал в зоні дефекту «зганяється» від країв до середини та потім «садиться» тим же пальником. На сплавах алюмінію хвиля або міхур навпаки, «розправляються» виключно від центру до країв.

Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
5 (голосів: 125)
Попередня новина: Росія: касаційний суд ...
Наступна новина: Болгарія: митники вилучили ...

КОМЕНТАРІ

аватар країна
fiar321 - 18.02.21

Всегда приятно читать умных людей. Спасибо!