Як самурайський меч допоможе вам в житті? ...Або проблема самурайства у сучасній Україні

Як самурайський меч допоможе вам в житті? ...Або проблема самурайства у сучасній Україні

22.02.21 14:24 11 554

Наше життя сповнене подіями і випробуваннями. Інший раз здається, що тільки з них вона і складається. Дуже часто до нас приходить відчуття, що нам потрібна підтримка, потрібна порада. Але при погляді на нещирі посмішки усіх цих новомодних “гуру”, лекторів і тренерів, часто закрадається сумнів в тому, що ці люди здатні допомогти комусь крім себе. Та й собі самим вони допомагають, схоже, не надто вміло. Надто вже знервований блиск в їхніх очах, надто істеричні веселощі.

Але вже давно був придуманий інший спосіб. Можна взяти приклад з когось достойного цього і просто "бути як". Така гра, якщо дійсно дотримуватися її, більш могутня річ, ніж вам здається.

Так чи не краще звернутися до досвіду людей, яким дійсно вдалося чогось досягти? Одним з кращих прикладів життєвої стійкості в світовій культурі та історії є японські самураї. Ось хто вмів непорушно стояти під натиском найважчих обставин! Ось вже хто дійсно був у змозі не клипнувши оком впоратися з самою найскладнішою, самою лякаючою ситуацією!

Незважаючи на те, що в більшості своїй ці люди жили дуже давно і дуже далеко від нас, найчастіше ми знаємо про них куди більше, ніж про наших власних предків.

Вся справа в тому, що самурайська спадщина записувалося і ретельно зберігалася, дбайливо передавалася з покоління в покоління.

Так що, цілком ймовірно, що і дружинники Київської Русі і січові козаки могли б стати для нас гідним прикладом. Але, поклавши руку на серце, як багато їх знань збережено і дійшло до нас? Якщо відкинути дурниці та бред, що несуть різні фріки з інтернету, з жалем доведеться визнати, що дісталося нам від них дуже мало.

Але нам ніколи впадати у відчай і посипати голову попелом. Сучасне життя просто не відпускає нам на це часу. Тому не будемо перебирати і скористаємося кращим з того, що збереглося!

Отже, що дійшло до нас з самурайського спадщини, і що з цього ми можемо використовувати?

Теорія сучасного українського самурайства

Гнучку вербу вітер не зламає.
– Японське прислів'я.

До нас дійшло досить багато японської літературної спадщини. Але культурну значимість творіння Міямото Мусасі під назвою "Книга п'яти кілець" відзначають багато справжніх спеціалістів.

Міямото Мусасі – ім’я насправді легендарне. Цей непереможний майстер меча був людиною виняткової хоробрості і стійкості. Саме його книга стала свого роду підручником самурайського духу.

Ця книга – щось на зразок старовинного посібника "Самурайство для чайників".

Варто визнати, що не все з того, що було нормою для стародавньої Японії, підійде до нашого життя. Але дуже багато думок звідти дійсно варті розгляду.

Наприклад, рада не зациклюватися. Не зупинятися на своїх переживаннях, страхах і проблемах. Рухатися вперед.

Міямото Мусасі писав: "Рухливість – це життя. Тримай це в розумі."

І це надиво сучасна порада!

Практика сучасного українського самурайства

Швидкий як вітер, неквапливий як ліс, нещадний як вогонь, нерухомий як гора.
– Напис на штандарті полководця Такеди Сінгена

Але, як відомо, теорія без практики – мертва річ.

Японці це чудово розуміють. Саме тому вони зберігають старовинні мечі. Саме тому їх держава бере участь в житті кланів ковалів-мечников. Щоб секрети виготовлення катан не зникли. Як це вже сталося, наприклад, з індійським мистецтвом кування просто шедевральні булатних шабель.

І саме тому саме мистецтво меча дожило до наших днів і стало частиною сучасного життя вже не тільки в самій Японії, але і по всьому світу.

Адже самурая дійсно зрозуміє тільки той, хто хоча б раз тримав меча в руках. Хто брав участь хоча б в одному, нехай і навчальному бою. Кому відомий досвід подолання власної слабкості, втоми, невпевненості. Кому відомий і досвід поразок, що дарують досвід, і радість перемог, які надають сил і впевненості. Саме тому кендо (спортивне фехтування на японських мечах) вважається в Японії найважливішим способом виховання молоді та збереження істинно самурайського духу в народі. Популярний цей спорт і за межами Японії.

Людей, бажаючих хоча б приблизно влізти у “шкіру” самурая, випробувати його відчуття, поглянути на світ його очима – мільйони.

Є така можливість і у вас. Секції кендо, зараз можна знайти майже в кожному великому місті. Та й за екіпіровкою зовсім не обов'язково їхати через весь континент і перетинати океан. Все (або майже все) можна замовити прямо не виходячи з дому.

Синай - бамбуковий меч сталевих людей

Одним з найважливіших елементів екіпіровки кендоіста є бамбуковий меч – синай. Синай дивним чином поєднує в собі практичність і безпеку. Він був створений ще в 16-му сторіччі самураєм Каміїдзумі Нобуцуном. Та так вдало, що використовується за призначенням досі, а його автор увійшов в історію.

Без сіная заняття кендо просто не можливі. Це своєрідний парадокс, але більшість сучасних поєдинків у самих різних куточках світу відбувається саме на бамбукових мечах.

Так що навіть якщо ви не можете дозволити собі регулярні тренування, але хочете хоча б зважити меч сучасного самурая в своїх руках, або прикрасити ним свою кімнату, то зробити це зараз не складно. Купити синай в Україні легко і зовсім недорого.

Візміть меча у руки. Ми не обіцяємо вам дива, але, можливо, це саме та покупка, яка змінить ваше життя?

Джерело - https://grandway.ua/catalog/mechi-panno-sabli/katany/.

Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
5 (голосів: 105)
Попередня новина: Протести у М’янмі: ...
Наступна новина: Міні-ігри для ПК: ...

КОМЕНТАРІ

аватар країна
Diduk_K_N - 22.02.21

Хм ... У кожного Абрама своя програма.

аватар країна
GriWan - 22.02.21

Хм… У каждого абрама своя программа.

аватар країна
ivankinalec - 22.02.21

Стаття неоднозначна - не можна кидатися в крайності.

аватар країна
kfc_roll - 22.02.21

Абсолютно согласен

аватар країна
norsehat - 22.02.21

реальна тема

аватар країна
Islam2001 - 22.02.21

Готов дискутировать по теме?

аватар країна
FromWikipedia5 - 22.02.21

погоджуся з автором

аватар країна
oceanblood - 22.02.21

Блог зроблений дуже професійно, і легко читається

аватар країна
TeenageEmotion - 22.02.21

детальніше ласка

аватар країна
MamaHATALYA - 22.02.21

Большое спасибо. Очень полезная информация

аватар країна
NotSoHazy - 22.02.21

Мені все сподобалося