Науковці вивчають два старовинні судна біля берегів Хортиці

Науковці вивчають два старовинні судна біля берегів Хортиці

03.03.21 13:45 0 326
З 25 лютого на Хортиці працює наукова експедиція «Хортиця-Скуба», яка займається вивченням затонулих біля острову старовинних кораблів. Результатами своєї роботи дослідники поділилися зі ЗМІ під час спеціального брифінгу 1 березня.

Учасниками експедиції є фахівці Національного заповідника «Хортиця», дослідники дайв-клубу «Наварекс» (Одеса), а також археологи з Центру підводних досліджень при Київському національному університеті імені Тараса Шевченка. Науковці мають на меті зафіксувати, сфотографувати, зафільмувати та описати судна, що розташовані на дні Дніпра неподалік Хортиці.

«Задача – почати пам'ятки, які вже виявлені, ставити на державний облік тому, що існує міжнародна конвенція, яка підписна Україною, про охорону підводної культурної спадщини. Проте, на жаль, практично дуже не багато зроблено. Те, що роблять наші колеги разом з колегами з інших міст України, – це перші спроби оформлення на державному рівні тих пам'яток, які ми вже знаємо. Паралельно йде пошук і фіксація нових об'єктів, яких безумовно Дніпро подарує багато. Тому задача комплексна. Власне, отримати Дніпро не просто як сховище якихось випадкових знахідок, а як місце концентрації унікальних історичних, археологічних об'єктів», – розповів генеральний директор заповідника «Хортиця» Максим Остапенко.

Про це повідомляє Радіо Свобода. http://www.radiosvoboda.org

Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 0)
Наступна новина: США запровадили санкції ...

КОМЕНТАРІ