Українські вчені отримали перші результати досліджень ефективності лікування «коронавірусної пневмонії» стовбуровими клітинами

Українські вчені отримали перші результати досліджень ефективності лікування «коронавірусної пневмонії» стовбуровими клітинами

04.03.21 13:26 0 417
У Інституті молекулярної біології і генетики заявили про позитивні результати першого етапу клінічних досліджень з лікування важкої коронавірусної пневмонії стовбуровими клітинами.

У дослідженні брали участь 13 пацієнтів (чоловіки віком від 36 до 73 років) із двобічною пневмонією, сатурацією нижче 93 відсотків та тяжким перебігом хвороби.

Як зазначили в інституті, вже на другий тиждень після введення стовбурових клітин повністю відновилися легені у чотирьох з 13 пацієнтів.

«На 24-ий тиждень у пацієнтів за результатами КТ відзначаємо позитивну динаміку відновлення легень, тільки один пацієнт має ознаки фіброзування в одній долі однієї легені», – мовиться у повідомленні.

У контрольній групі з 15 пацієнтів, які не отримували клітинної терапії, одна людина померла, у семи виникли прояви фіброзування легень на восьмий тиждень.

«Ці дані дозволяють стверджувати, що на застосування мезенхімальних стовбурових клітин є перспективним методом боротьби з фіброзним переродженням тканини легень внаслідок пневмонії, спричиненої коронавірусом SARS-CoV-2», – розповів старший науковий співробітник Інституту молекулярної біології і генетики НАНУ, кандидат біологічних наук Володимир Шаблій. ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Боротьба за життя після коронавірусу: вижити не значить одужати

Про це повідомляє Радіо Свобода. http://www.radiosvoboda.org

Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 0)

КОМЕНТАРІ