Як вибрати реабілітаційний центр?

Як вибрати реабілітаційний центр?

08.03.21 21:21 0 569

В інтернеті можна знайти безліч пропозицій лікування залежностей. На жаль, шахраї та псевдолікарі й тут знайшли своє місце. Найчастіше хворі (або їх родичі) просто не знають, куди їм звернутися зі своєю проблемою. Багато псевдоцентрів існують не для лікування, а лише для витягування грошей з хворих людей або їх родичів. Далі, ми розглянемо основні моменти, на які варто звертати увагу при виборі реабілітаційного центру. Ну а розповість нам про це співробітник наркологічного центру "Ренесанс": https://renessans-od.com.ua, в якому безпосередньо можна пройти реабілітацію наркоманії в Одесі.

11 пунктів на які потрібно звернути увагу при виборі реабілітаційного центру:

  • Зверніть увагу на правовий статус реабілітаційного центру. Переконайтеся, що організація має ліцензії на лікування наркоманії, алкоголізму, психотерапію. В разі звернення до центрів соціальної адаптації, діяльність яких не підлягає ліцензуванню, дізнайтеся про наявність рецензій від державних і наукових організацій. Також з обережністю слід ставитися до таких реабілітаційних центрів, які оформлені, як благодійна організація, а оплатити лікування вам пропонується в формі добровільного пожертвування або внеску.
  • Остерігайтеся сект. Нині дуже багато центрів діють під крилом тоталітарних сект. Пропонують свої послуги, часом і безкоштовні в лікуванні наркоманії та алкоголізму. Особливу увагу слід звернути на секти маскуються християнськими. (Наприклад: сіль землі, Неопротестанти, неоп'ятидесятники, саєнтологія і т. д). Застосування цих методик у вітчизняній медицині було заборонено наказом міністра охорони здоров'я ще в 1996 році.
  • Дізнайтеся на якій моделі базується програма. Сьогодні практично всі державні реабілітаційні центри працюють по Міннесотській моделі реабілітації, яка базується на використанні елементів програми «12 кроків» і в якій крім фахівців — психотерапевтів, клінічних психологів, до роботи залучені люди, які мають власний досвід одужання в такій програмі, зі стійкою ремісією. Принципи саме цієї моделі використовуються в 80 % реабілітаційних центрів США і 50 % центрів Західної Європи.
  • Комплексний підхід. Під реабілітацією хворих на наркоманію розуміється «сукупність медичних, психологічних, педагогічних, правових і соціальних заходів, спрямованих на відновлення фізичного, психічного, духовного та соціального здоров'я, здатності функціонування в суспільстві (реінтеграцію) без вживання наркотиків». Таким чином, реабілітація має на увазі під собою відновлення всіх сфер особистості залежного — біологічної, психологічної, соціальної та духовної.
  • Тривалість програми. Програма реабілітації повинна тривати не менш як місяць. Не може бути позбавлення від алкоголізму, наркоманії за 1 день, 1 укол. Залежність — це важка хвороба. Ефективність дає тільки комплексність і багатоетапність програми, що включає роботу з сім'єю, з обов'язковим амбулаторним супроводом після курсу в стаціонарі й з чітким розумінням тривалості кожного етапу. Але водночас дуже важливо, щоб реабілітація не переходила в спільне проживання по типу комуни. Оскільки багато реабілітаційних центрів працюють на утримання, і приваблива первісна вартість лікування в результаті переростає до неймовірних сум.
  • Релігія. Чітко усвідомлюйте свої цілі при зверненні в релігійні центри. Основу лікування в таких центрах складають: трудотерапія і релігійні практики (обряди) і практично не зачіпаються фізіологічні, психологічні та соціальні аспекти захворювання.
  • Фахівці центру. Реабілітацію повинні проводити кваліфіковані фахівці відповідно до рівня освіти, підтвердженим необхідними дипломами та сертифікатами. Вас має насторожити, якщо команда реабілітаційного центру складається тільки з людей, які самі пройшли лікування.
  • Відстань до центру. Віддаленість грає важливу роль, оскільки пацієнт дистанціюється від негативного оточення та середовища, «рішення» надуманих проблем і повністю занурюється в терапевтичний процес. В цьому випадку теза "чим ближче до дому, тим спокійніше" - є помилковою, бо це може провокувати пацієнта на переривання лікування (втеча), в разі загострення потягу до алкоголю або наркотиків.
  • Переконайтеся, що центр співпрацює з медичною організацією. Необхідною умовою є можливість забезпечення регулярних оглядів лікарями різного профілю і надання першої допомоги в разі потреби, оскільки нерідко в ході ремісії можливі загострення різних захворювань. На жаль, в деяких реабілітаційних центрах такої можливості немає.
  • Переконайтеся в безпеки й надійності центру в цілому. Територія повинна охоронятися, тому що нерідкі ситуації проносу наркотичних речовин і алкоголю, так званими друзями, і самовільний вихід за межі центру в станах загострення потягу, або кризи.
  • Правдивість інформації. У Вас обов'язково повинна бути можливість, якщо є охота, приїхати та побачити все своїми очима. Задумайтесь, якщо Вас обмежують відвідинами лише офісу. Ви повинні переконатися, що центр дійсно виглядає так, як на фотографії й все, що Вам демонстрували це не просто красиві картинки, а існує насправді. У родичів повинна бути можливість відвідування пацієнтів.
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
5 (голосів: 127)
Попередня новина: Откройте для себя Таро!
Наступна новина: Вакцинацію від коронавірусу ...

КОМЕНТАРІ