В Україні має бути створена єдина цифрова система для захисту споживачів житлово-комунальних послуг,- Юрій Вітренко

В Україні має бути створена єдина цифрова система для захисту споживачів житлово-комунальних послуг,- Юрій Вітренко

12.03.21 11:24 0 424
«Держава має захищати своїх громадян. Особливо це стосується вразливих споживачів газу, електроенергії, тепла. З відповідною проблемою ми стикнулися, зокрема, цього опалювального сезону. Ми маємо створити уніфіковану цифрову систему, як один з ключових елементів сталого розвитку енергетичного сектору», - з такою ініціативою виступив в.о. Міністра енергетики Юрій Вітренко під час тематичної міжвідомчої установчої зустрічі 9 березня.

На заході Міністерство енергетики зібрало представників всіх інституцій, які напряму чи опосередковано взаємодіють із населенням та учасниками енергетичного ринку на різних етапах постачання і споживання енергії, - Міненерго, Мінсоцполітики, Мінцифри, Мінфіну, Мінекономіки, АМКУ та Держспоживслужби.

Створення уніфікованої цифрової системи має стати результатом спільних та скоординованих зусиль цих державних інституцій. Адже вона має містити максимальний обсяг надійної та всеохопної інформації про споживачів житлово-комунальних послуг, ціни і тарифи, які вони сплачують, обсяги нарахованих їм субсидій тощо.

На основі цієї інформації держава зможе забезпечити захист вразливих споживачів у разі зростання тарифів чи обсягів споживання. «В результаті аналізу ми навіть наперед зможемо визначати вразливих споживачів і пропонувати їм разову допомогу у випадку непередбачуваних обставин чи проблем», - розповів Юрій Вітренко.

Крім того, як пропонує Міненерго, система матиме сервіси для відслідковування витрат на «комуналку» та їхнього аналізу, а також для зміни постачальника компослуг.

Важливо зауважити, що ця система не передбачає скасування чи зміну нинішнього механізму комунальних субсидій. Система субсидій працюватиме і надалі. Натомість, нова система доповнюватиме її для більшої зручності та повноти охоплення інформації.

До подальшої роботи залучать операторів систем транспортування газу та передачі електроенергії, розподільних мереж та інших.

#ОфісПрезидента #КабінетМіністрів

Про це повідомили у Тернопільській облдержадміністрації
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 0)
Попередня новина: Тернопілля: ситуація із ...
Наступна новина: Клапани для пральної ...

КОМЕНТАРІ