Постачальник електроенергії: кому ви платите?

Постачальник електроенергії: кому ви платите?

19.03.21 12:03 0 699

Завдяки впровадженню ринку енергії, сьогодні кожен українець може вибирати собі постачальника. У свою чергу, постачальник електроенергії потрапляє в одну з 3 категорій:

  1. збутова організація — продає електроенергію;
  2. мережева організація — постачає електроенергію по своїх мережах від виробника до покупця;
  3. виробник електроенергії — займається виробництвом електроенергії.

У свою чергу збутові організації діляться на: гарантуючих постачальників і енергозбутові організації. Також зустрічаються поняття енергопостачальна організація і ресурсопостачальних організація.

Далі ми більш детально подивимося чим всі ці постачальники електроенергії відрізняються один від одного і навіщо вони взагалі потрібні. Ну а розповість нам про це співробітник компанії "ПІВДЕНЬ ЕНЕРГО ЗБУТ", яка безпосередньо постачає електроенергію для підприємств в Україні.

Чому не можна купувати у виробника електроенергії?

У покупців виникає логічне запитання: "А навіщо взагалі потрібні посередники на ринку електроенергії та чому покупець не може купувати її на пряму у виробника, знизивши тим самим вартість електроенергії для себе?". Відповідь проста: боротьба з монополіями.

Постачальники електроенергії розділені таким чином, що б ні в кого з них не виникла можливість створити монополію і почати диктувати свої ціни. Нумо подивімось як це працює:

  • Генеруюча компанія виробляє електроенергію і продає її на оптом ринку за ринковою ціною.
  • Ціна на оптовому ринку електроенергії регулюється попитом і пропозицією.
  • Незалежна енергозбутова організація або гарантуючий постачальник купують електроенергію на оптовому ринку.
  • Мережева організація займається доставкою електроенергії до споживачів.
  • Споживачі електроенергії купують електроенергію у гарантуючого постачальника або незалежних енергозбутових організацій.
  • Електроенергія надходить до споживачів по мережах мережевих організацій.
  • Генеруючі компанії формують пропозицію електроенергії — вони зобов'язані продавати електроенергію за ринковими цінами на оптовому ринку електроенергії.
  • Гарантуючі постачальники та енергозбутові компанійї формують попит — вони зобов'язані купують електроенергію на оптовому ринку за ринковими цінами.
  • Мережеві організації забезпечують доставку електроенергії до споживачів. Купувати чи продавати електроенергію на оптовому ринку їм заборонено.
  • Поєднувати діяльність з купівлі, продажу та передачі електроенергії заборонено.

Висновки

Як ви бачите, кожен постачальник електроенергії відповідає за свою ділянку ринку. Всі гравці розділені таким чином, що б ні в кого з них не з'явилася можливість контролювати роздрібний ринок електроенергії.

Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
5 (голосів: 117)
Попередня новина: У Рівненській області ...
Наступна новина: Тихановська просить США ...

КОМЕНТАРІ