Головні убори: історія панами

Головні убори: історія панами

22.03.21 15:52 1 732

Панама — це головний убір з вузькими полями, популярний як серед чоловіків, так і жінок. А ви задумувалися коли вона вперше з'явилася? Якщо ні, тоді читайте далі. Ми розглянемо коротку історію даного головного убору. Ну а розповість нам про це співробітник інтернет-магазину https://romax-wear.com/dlya-nego/muzhskie-panamy-optom/, в якому безпосередньо можна придбати панаму оптом.

Історія панами

Перші варіанти таких головних уборів з'явилися в 15 столітті в Еквадорі. Панами там називалися «сомбреро де паху Токілія», що в перекладі означає «капелюх із соломи очерету Токілія». Вони відмінно підходили для захисту вух, шиї та голови від яскравих сонячних променів. Для виготовлення перших панам використовували очерет. Якщо головний убір був виготовлений за всіма правилами, то при згортанні його в трубочку, він легко набував первісний вигляд і форми.

Під час будівництва Панамського каналу, люди, що працювали там, страждали від палючого сонця. Було прийнято рішення закупити велику партію капелюхів з соломи, які рятували шию, голову та вуха від спеки. На честь відкриття Панамського каналу й на знак вдячності за службу солом'яний капелюх отримала нову назву — Панама. Цей головний убір незабаром привернув увагу жителів Європи та США, там його на початку називали еквадорками.

Панама — елемент одягу військових

Ізраїльська армія в 1940-х роках використовувала панами для захисту від сонця, і вони стали зручним елементом їх спорядження. У Збройних Силах СРСР сержанти та солдати надягали панами в районах з жарким кліматом, навіть існував Наказ НКО СРСР No 61 від 10.03.38 року, в якому для особового складу частин і установ САВО, СКВО і ЗакВО і частин, розташованих в Криму, був введений цей елемент в солдатській формі. Панаму в військовому одязі використовували й американські морські піхотинці у В'єтнамі, радянські десантники під час війни в Афганістані, британські спецпризначенці в Іраку. Військові знайшли безліч способів застосування цього головного убору під час бойових дій:

  1. Для перенесення гранат і патронів.
  2. Як кляп для захопленого.
  3. Як прихватку при готуванні на багатті.
  4. Як носовичок.
  5. В якості ємності для перенесення води, якщо не було нічого іншого під рукою.
  6. Для перенесення землі при установці міни.
  7. Як підшоломник.

Панама, як елемент повсякденного одягу

Завдяки кіно та естраді панама стала популярною в народі. Її почили носити, наслідуючи улюбленим акторам і виконавцям:

  • У 1960-і роки багато кіногероїв зробили панаму елементом свого образу. Так, Хантер Томпсон створив образ героя в панамі з запаленою сигаретою.
  • Панама стала елементом стилю культури хіп-хоп. У 1980-ті роки представники цього напрямку музики стали надягати її на свої виступи.
  • У 1990-ті роки популярність панами продовжує зростати, незабаром вона стала елементом поп-культури.
  • У 2000-ті роки спостерігався невеликий спад популярності.
  • У 2010-і роки панама знову стала модною, в чому не мало допомогли культові поп-виконавці молоді — Ріанна, Джастін Бібер, Майлі Сайрус, які любили використовувати її на своїх концертах.

Ось так, поступово панама стала елементом повсякденного одягу жінок і чоловіків. Пік її популярності припадає на спекотні місяці.

Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
5 (голосів: 123)
Попередня новина: Дитячий себорейний ...
Наступна новина: Що потрібно знати перед ...

КОМЕНТАРІ

аватар країна
Dickson228 - 22.03.21

спасибо за интересную ретроспективу!