ЄС не узгодив розбіжності щодо розподілу вакцин. США збільшують плани щодо вакцинації від COVID-19

ЄС не узгодив розбіжності щодо розподілу вакцин. США збільшують плани щодо вакцинації від COVID-19

27.03.21 12:21 0 469
Лідери Європейського союзу не змогли врегулювати розбіжності щодо розподілу вакцин від COVID-19 серед держав-членів і попередили, що це може призвести до заборони на експорт деяких вакцин.

Президент Європейської комісії Урсула фон дер Ляєн попередила 25 березня, що ЄС не дозволить експорт вакцин від COVID-19 в Сполучене Королівство та інші країни, поки фірми не виконають обіцяні поставки в ЄС.

«Думаю, що очевидно, у першу чергу компанія (AstraZeneca) повинна надолужити згаяне і виконати контракт, який у неї є з європейськими країнами-членами, перш ніж вона зможе знову брати участь в експорті вакцин», – сказала фон дер Ляєн після відеоконференції лідерів ЄС.

Нині під питанням опинилися вакцини із фабрики AstraZeneca в Нідерландах, який британський уряд розглядає як частину ланцюжка поставок.

Лідери країн ЄС так і не дійшли спільної думки, як слід розподілити очікувану партію з 10 мільйонів доз, і вирішили перенести переговори на майбутню зустріч своїх послів.

В рамках спільної програми закупівель, створеної Європейською комісією, дози розподіляються пропорційно, але деякі країни беруть менше своєї частки.

Більшість членів ЄС вважають, що система працює добре, але кажуть, що деякі країни зробили помилку, зосередившись на щепленнях від AstraZeneca замість того, щоб замовляти інші з переліку схвалених вакцин.

Попри затримки з поставками вакцин, країни ЄС, як і раніше, впевнені, що до кінця літа будуть вакциновані 70 відсотків дорослого населення.

Фон дер Ляєн також озвучила оновлені дані про те, скільки доз вакцини експортував ЄС. За її словами, з грудня загальна кількість в 33 країни перевищила 77 мільйонів. Для порівняння, до кінця цього тижня в блок з 27 країн буде доставлено 88 мільйонів доз. А до другого кварталу цього року 360 мільйонів доз мають бути доставлені від компаній BioNTech/Pfizer, Moderna, AstraZeneca і Johnson & Johnson.

Тим часом вакцинація в Сполучених Штатах просувається вперед, що дозволило президенту Джо Байдену подвоїти свою мету щодо кількості доз, які будуть введені до кінця квітня, – до 200 мільйонів.

«Я знаю, що це амбітно, вдвічі більше за нашу початкову мету. Але жодна інша країна в світі не наблизилася, навіть близько, до того, що ми робимо, і я вірю, що ми можемо це зробити», – сказав він на своїй першій пресконференції.

Про це повідомляє Радіо Свобода. http://www.radiosvoboda.org

Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 0)

КОМЕНТАРІ