На Тернопіллі в обласному архіві відкрили виставку,приурочену до 70-ї річниці з дня народження Степана Сапеляка

На Тернопіллі в обласному архіві відкрили виставку,приурочену до 70-ї річниці з дня народження Степана Сапеляка

27.03.21 11:33 0 470
«Непокора. Свобода. Життя» - під такою назвою у державному архіві Тернопільської області відкрилася виставка приурочена до 70 річниці з дня народження поета, політв'язня, громадського діяча Тернопілля Степана Сапеляка.

Виставку відкрив директор держархіву області Федір Полянський. Заступник голови Тернопільської обласної державної адміністрації Ігор Гайдук, який завітав на відкриття виставки, у своєму виступі зазначив що працівники архіву роблять вельми потрібну і корисну справу для збереження пам'яті про визначних діячів української історії.

«Ім`я Степана Сапеляка занесено до реєстру митців-в`язнів, яких тоталітарна система на довгі роки силоміць запроторила за сірі тюремні мури від усього світу «єдино за слово своє». Уродженець Тернопільщини, Степан Сапеляк прожив своє життя, як має прожити справжній українець: боровся з ворогами, творив для України, розбудовував омріяну Українську державу», - наголосив Ігор Гайдук.

Про експозицію виставки, роки творчості, період ув'язнення радянською владою присутнім розповіла головний спеціаліст відділу інформації та використання документів Оксана Ковальчук. Виставка у обласному архіві експонуватиметься протягом місяця.

На виставці в державному архіві Тернопільської області «Непокора. Свобода. Життя» представлені матеріали, документи біографічного характеру про Степана Сапеляка. Це звернення до органів влади УРСР про стан та умови його утримання в місцях позбавлення волі та лист начальника відділу з нагляду за слідством в органах державної безпеки, С. Сапеляку про відхилення його скарги щодо ув'язнення від 29 грудня 1978 року; посвідчення про присудження йому Державної премії ім. Т. Шевченка за 1993 рік; анкети, світлини, грамоти, подяку Президента України В.Ющенка; листи С.Сапеляку від різних осіб на засланні; документи про творчу і громадську діяльність; афіші про творчі вечори – зустрічі, збірка публікацій інтерв'ю із С.Сапеляком в пресі за 1991 – 2006 роки, статті про поета; листування з Б.Хаварівським з питань творчої співпраці за 1994, 1997, 2006 роки; збірки поезій.

На особливу увагу дослідників заслуговують нотатки із записами С.Сапеляка українських патріотичних віршів та пісень – «Захалявна книжечка» за 1963 – 1966 роки. Вона гріла зболену душу поета у холодних радянських казематах.

У розділі «Творчі матеріали С.Сапеляка» увійшли рукописи, машинописи праць автора. Серед них: «Кружеляють тіні…» (1973 р.), «Відвідини пам'яті», «Був собі маленький Сонко» (1988 р.), есе: «Мій І.Франко», «Тарас Шевченко у моєму житті» (2007 р.)

У Тернополі в обласному архіві створено особовий фонд письменника, у Вищому професійному училищі ім. М. Паращука - його музей. Редакцією журналу "Золота пектораль" спільно з Національною спілкою письменників України та її обласними організаціями у Харкові та Івано-Франківську засновано Всеукраїнську літературну премію ім. С.Сапеляка.

26 березня 2016 року в селі Росохач Чортківського району відкрито меморіальну дошку відомому українському письменнику, лауреату Шевченківської премії, в'язню радянських концтаборів Степанові Сапеляку.

Довідково. Сапеляк Степан Євстахійович народився 26 березня 1952 року в с. Росохач Чортківського району Тернопільської області. Навчався на філологічному факультеті Львівського державного університету. Був заарештований органами КДБ і ув'язнений, перебував у тюрмах і концтаборах. Член Української Гельсінської Спілки, співредактор позацензурного часопису ''Кафедра''. Українському читачеві за кордоном відомі 5 збірок його поезій, виданих у Бельгії, ФРН, Канаді, США протягом 1978-1990 рр. Автор книжок ''День молодого листя'' ( Брюссель, німецькою мовою), ''Без шаблі і Вітчизни'' (Торонто), ''З гіркотою в камені'' (Нью-Йорк), ''Відлуння вцілілих строф'' (Торонто), ''Тривалий рваний зойк'', ''Журбопис'', ''Страсті по

любові'', ''Хроніки дисидентські від головосіку''. Лауреат Національної премії України ім. Т.Г. Шевченка, премій імені Левка та Богдана Лепких, імені В. Сосюри, член Прес-клубу, член Національної спілки письменників.

Фото -Ігоря Крочака.

Про це повідомили у Тернопільській облдержадміністрації
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 0)
Наступна новина: Протести в М’янмі: ...

КОМЕНТАРІ