Тернопілля: не допустіть пожеж в екосистемах!

Тернопілля: не допустіть пожеж в екосистемах!

31.03.21 10:27 0 376
Управління екології та природних ресурсів Тернопільської обласної державної адміністрації інформує, що навесні з настанням потепління спостерігаються непоодинокі випадки спалювання листя, сухої трави та інших рослинних решток, горять суха трава і листя в угіддях, очерет на болотах. На виробничих територіях, уздовж транспортних магістралей і навіть на узбіччях вулиць масово спалюють сміття. Такі дії мають жахливі наслідки як для навколишнього природного середовища, так і для здоров'я людей. Основною причиною виникнення пожеж на відкритих територіях є саме людський фактор.

Нажаль, мало хто замислюється, що при горінні рослинних залишків із димом у навколишнє середовище потрапляють пил, окиси азоту, чадний газ, важкі метали і низка канцерогенних сполук, а також діоксини – одні з найшкідливіших для людини речовини. З тліючого листя виділяється бензапірен, що здатен викликати ракові захворювання. На сільськогосподарських угіддях можуть вигоряти залишки отрутохімікатів, які використовують для обробки ґрунтів чи рослин. Спалювання сухої рослинності може спричинити руйнування родючого шару ґрунту, загибель тварин, а також неконтрольоване поширення вогню на житлові будинки, надвірні споруди.

Слід зазначити, що за неправомірні дії в частині недотримання правил пожежної безпеки передбачена відповідальність, а саме за знищення або пошкодження лісів, зелених насаджень, а також сухих дикорослих трав, рослинності або її залишків на землях сільськогосподарського призначення вогнем чи іншим загально небезпечним способом накладатиметься штраф від 91800 грн до 153000 грн. У межах об'єктів природно-заповідного фонду - від 6120 грн до 30600 грн.

У лютому 2021 року парламентом прийнято Закон України „Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо посилення захисту лісів, запобігання пожежам на землях лісового та водного фонду, на торфовищах та землях інших категорій”, який вступає в дію з 16 червня 2021 року. Цим Законом встановлено заборону випалювання з порушенням установленого порядку сухої рослинності у прибережних смугах уздовж річок, морів, морських заток і лиманів, навколо водойм та на островах, у середовищі розмноження та на шляхах міграції тварин. За порушення заборони передбачається сувора адміністративна відповідальність. Крім цього, документ зобов'язує землекористувачів обкошувати (з прибиранням скошеного) та оборювати земельні ділянки, прилеглі до торфовищ, полезахисних лісових смуг, лук, пасовищ, ділянок зі степовою, водно-болотною та іншою природною рослинністю, у смугах відведення автомобільних доріг і залізниць.

Звертаємось до усіх громадян з проханням дотримуватись правил пожежної безпеки в природних умовах, не спалювати суху траву та залишки рослинності, не провокувати таким чином виникнення пожеж, котрі можуть завдати чимало шкоди людям та довкіллю.

Пам'ятайте, що людська необережність є одним із головних чинників, який призводить до пожеж в екосистемах.

Про це повідомили у Тернопільській облдержадміністрації
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 0)

КОМЕНТАРІ