Робота в Голландії після закінчення ВНЗ

Робота в Голландії після закінчення ВНЗ

01.04.21 12:43 3 645

Залишитися жити та працювати в Нідерландах після закінчення навчання в голландському ВНЗ цілком реально, однак для цього необхідно оформити правильний вид візи та інші необхідні документи, а в ряді випадках також довести, що ви можете забезпечити своє проживання в країні. Перш за все це стосується жителів з країн, що не входять в ЄС. Існує декілька видів віз, за наявності яких можна працювати в Голландії, причому 2 перші не вимагають отримання дозволу на роботу (work permit) для жителів країн, що не входять в ЄС.

Як знайти роботу в Голландії?

Існує багато способів, які можна використовувати для пошуку відповідної вакансії:

  • Пошук роботи онлайн, наприклад, на сайті https://arbeit-de.com.ua/country/robota-v-niderlandach/, часто приносить непогані результати.
  • Можна звернутися до профільних агентств.
  • Якщо ви звернули на себе увагу під час проходження стажування, це може стати прекрасним стартом для вашої кар'єри в тій же компанії.
  • Не соромтеся запитувати своїх друзів, колег і однокурсників, чи є відповідні вам вакансії в їхніх компаніях.
  • Відвідуйте кар'єрні виставки. На них у вас є шанс знайти роботу або принаймні зав'язати знайомства, які допоможуть знайти роботу в майбутньому.

Власний бізнес

Ви також можете відкрити власну справу. Якщо ви досить професійні, і у вас є початковий капітал для заснування компанії або ведення приватного підприємництва, то це прекрасний варіант, бо дозвіл на роботу при цьому не потрібно. Але при цьому ви втрачаєте пільг найманих працівників, таких як пенсії, соціальне забезпечення і так далі.

Рік пошуку роботи

Якщо ваше навчання за програмою бакалаврату або магістратури голландського університету, акредитованого NVAO, добігає кінця, ви можете подати заяву на отримання візи, яка дозволить вам залишитися в Голландії ще на один рік для пошуку роботи після отримання диплома. Це так званий рік для пошуку роботи (search year, або по-голландськи zoekjaar). Для отримання цієї візи необхідно також довести, що ви можете забезпечити своє проживання в країні.

Попри те, що вашому потенційному роботодавцю не доведеться оформляти для вас дозвіл на роботу, ваша заробітна плата незалежно від віку не повинна бути нижче певного рівня. Вартість такої візи становить приблизно 600 євро.

Академічна віза

Жити та працювати в Голландії ви також можете, займаючись дослідницькою діяльністю в одному з голландських наукових інститутів. В цьому випадку ви отримуєте академічну візу (scientific visa package), правила видачі де викладені європейської директиви 2005/71. Така віза дозволить вам працювати в країні без отримання дозволу на роботу, а необхідний пакет документів оформить для вас організація, для якої ви займаєтеся науковою роботою.

Віза для висококваліфікованих мігрантів

Якщо ви отримали голландський ступінь PhD або магістра за програмою, зареєстрованої в Центральному регістрі програм вищої освіти (the Central Register of Higher Education Programmes, або CROHO), ви зважаєте високоосвіченим мігрантом (highly educated migrant, або regeling hoogopgeleide). Це дає вам право на отримання візи для висококваліфікованих мігрантів (highly skilled migrant visa, або kennismigrant). Однак цей варіант вимагає отримання дозволу на роботу для жителів країн, що не входять в ЄС.

Цю ж візу ви можете отримати в тому випадку, якщо вам менше 30 років і ви знайшли роботу з заробітною платою не менше 38 тис. євро в рік. Для мігрантів старше 30 необхідний заробіток становить вже 52 тис. євро в рік. Така віза дозволить вам обійтися без дозволу на роботу і дасть деякі права вашому партнерові.

Якщо ваш рік для пошуку роботи ще не закінчився, і ви відповідаєте необхідним вимогам, ви можете подати заяву на отримання цієї візи для продовження свого проживання в Нідерландах. У цьому випадку необхідна заробітна плата буде знижена до 27 тис. 336 євро в рік.

Інші варіанти

Якщо вам не підійшов жоден з перерахованих вище варіантів, ви все одно зможете залишитися працювати в Голландії, однак для цього вам буде необхідно отримати дозвіл на роботу. Роботодавцям часто буває дуже складно отримати такий дозвіл, оскільки вони повинні довести, що їм не вдалося знайти претендентів на вашу вакансію з-поміж жителів Голландії або країн ЄС. При цьому ви або ваш поручитель повинні будете самі дбати про продовження дозволу на проживання (residence permit).

Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
5 (голосів: 104)
Наступна новина: Уход за бородой и усами: ...

КОМЕНТАРІ

аватар країна
mr_freeworld - 01.04.21

Я вот думаю, а где Вы материал взяли для этой статьи? Неужели из головы?

аватар країна
MBalich - 01.04.21

что-то в этом есть, безусловно

аватар країна
sd11i - 01.04.21

Спасибо огромное!