Операція «Тройка»: 70 років тому примусово виселили з Західної України «куркулів,Свідків Єгови,андерсівців. Розсекречені архіви СБУ

Операція «Тройка»: 70 років тому примусово виселили з Західної України «куркулів,Свідків Єгови,андерсівців. Розсекречені архіви СБУ

09.04.21 09:20 0 440
Центр досліджень визвольного руху спільно з Архівом Служби безпеки України опублікували документи про операцію «Тройка» – примусове виселення у 1951 році трьох соціальних груп: «куркулів», єговістів і колишніх військовослужбовців армії польського генерала Андерса.

«Тройка» була останньою депортаційною операцією, яку провели радянські спецслужби на території Західної України. Ця спецоперація розпочалася о 4-й годині ранку 8 квітня 1951 року. У ході примусової депортації виселили 8984 людей, з них 2616 – дітей.

Як повідомляє Центр визвольного руху, до проведення спецоперації залучили 10 454 працівників органів та різних установ, тобто виселенням займалися більше осіб, аніж тих, кого вивезли з Західної України.

Ідею виселення єговістів у лютому 1951-го підтримав Сталін. Окрім українських єговістів, пропонувалося здійснити депортацію з Білорусі, Молдови, Латвії, Литви та Естонії. У Молдові операція «Тройка» мала назву «Сєвєр».

Центр досліджень визвольного руху спільно з Архівом Служби безпеки України опублікував колекцію з 20 документів на сайті Електронного архіву Українського визвольного руху. А це, зокрема, рапорт про кількість завантажених людей в ешелони; доповідна записка про завершення операції і загальну кількість виселених; також подано перелік керівного складу МГБ для проведення операції «Тройка», є і розрахунок сил і засобів, які необхідні для забезпечення заходів по депортації; опублікована пам'ятка керівника оперативної групи щодо особливостей проведення операції, а також спеціальне повідомлення про реакцію серед колгоспників західних областей УРСР у зв'язку з виселенням.

В одному з документів зафіксовано, що подекуди представники Свідків Єгови відмовлялися від своїх переконань, щоб уникнути примусової депортації. ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Комуністичний терор і пошук інформації про репресованих. Допомогу пропонує архів УІНП

Про це повідомляє Радіо Свобода. http://www.radiosvoboda.org

Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 0)
Попередня новина: Володимир Зеленський ...
Наступна новина: Росія: у Навального виявили ...

КОМЕНТАРІ