Туристичний килимок: як вибрати?

Туристичний килимок: як вибрати?

20.04.21 14:00 0 740

Карімат, туристичний килимок, ізомат, пінка, у більшості випадків ці назви вкладають у нас один і той же сенс — шматок спіненого полімеру (звідки й пішла назва «пінка»), що застосовується як підстилка для термоізоляції під час сну й не тільки. Туристичний килимок, такий, яким ми знаємо його зараз, був винайдений британською компанією Karrimor, від чого й отримав свою назву — карімат (ця назва часто замінюють на каремат, або карі мат). Далі, ми поговоримо про його основні характеристики. Ну а розповість нам про це співробітник інтернет-магазину
https://shambala.com.ua/kovriki/, в якому безпосередньо можна придбати туристичний килимок в Україні.

Ступінь термоізоляції

Зазвичай рівень термоізоляції залежить від щільності та товщини туристичного килимка (іноді ще застосовується фольгований прошарок). У більшості килимків рівень термоізоляції ніяк не позначений, тому варто звернути увагу на товщину карімата, а також на наявність фольгованого шару.

Товщина туристичного карімата не повинна бути менш як 7 мм (якщо є фольгований прошарок — не менш 4 мм) і при стисканні двома пальцями не повинно бути менше ніж 3 мм. В іншому випадку під час сну тонкий шар буде погано зберігати тепло вашого тіла. Крім цього тонкі та надмірно м'які карімати менш зносостійкі.

Для ночівель в холодну пору року (наприклад, в зимових походах в Карпати) можна використовувати й два килимки (або один товстий), для поліпшення теплоізоляції.

Товстий туристичний килимок з фольгою повинен краще гріти, ніж тонкий та м'який. Але не сподівайтеся тільки на товщину килимка, товстий туристичний килимок може бути й холодним, адже багато залежить від матеріалів і технології виробництва. Так що намагайтеся дізнатися показник теплопровідності карімата перед його покупкою, а не мерзнути на ньому в горах.

Варто відзначити, що є досить хороші по теплоізоляційних якостях літні килимки, товщина яких не перевищує 4 мм. Вони оптимальні для застосування тільки в літній період, коли температуру повітря рідко опускається нижче +10 0 С.

Розміри туристичного килимка

Стандартні розміри варіюють у межах:

  • довжина - 180-200 см;
  • ширина - 50-60 см;
  • товщина - 7-10 мм.

Цих параметрів цілком достатньо для середньостатистичної людини. Крім цього багато сучасних наметів обмежені довжиною 200 см.

Як уже згадувалося, є більш товсті туристичні килимки для холодної пори року. Їх доцільно купувати, якщо ви будете використовувати їх за призначенням. В іншому випадку вони тільки додадуть вам ваги та займуть більше місця в рюкзаку.

Вага карімата

Як правило, ізомати досить легкі, але іноді кожен грам виявляється важливим. В цьому випадку потрібно в розумних межах пожертвувати теплоізоляційними якостями, вибравши більш тонкий та легкий килимок. Слід зазначити, що іноді зменшення ваги досягається завдяки формі килимка (виробники створюють додаткові ніші для повітря), не на шкоду теплоізоляційних якостей. Зазвичай це відбивається на ціні килимка. Нормальна вага туристичного килимка становить 400-600 грам. Полегшені моделі можуть важити й 200-400 грам.

Зручність (комфорт)

Туристичний килимок повинен бути зручний як при використанні, так і при транспортуванні. Для поліпшення циркуляції повітря поверхню туристичних килимків роблять ребристою, або пухирчатою. При виборі карімата на це варто звертати увагу, особливо якщо ви плануєте використовувати його в теплу пору року. Крім цього для зручності транспортування килимки роблять з еластичними лініями вигину. Так килимки простіше упаковувати в рюкзак, на відміну від стандартного скочування ізомата в трубочку.

Варто відзначити, що в останні роки замість класичного ізомата все частіше використовують надувні килимки. Їх теж зараховують до туристичних, але це вже зовсім інша історія.


Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
5 (голосів: 103)
Попередня новина: У межах ініціативи Олени ...
Наступна новина: На Тернопіллі 1800 ...

КОМЕНТАРІ