Ліцензія ДІЯР: вимоги до використання обладнання променевої терапії

Ліцензія ДІЯР: вимоги до використання обладнання променевої терапії

22.04.21 13:51 9 955

Для використання обладнання з іонізуючим випроміненням потрібно отримати ліцензію ДІЯР України. Це стосується як діагностичних, так і терапевтичних апаратів. Отримання дозволу Держатомрегулювання відбувається за умови виконання законодавчих вимог.

Ліцензійні умови стосуються усіх форм власності медичних установ, які проводять променеву терапію. Розглянемо саме той напрямок ліцензування, що торкається використання закритих ДІВ та генеруючих пристроїв. Всі вимоги до такої техніки викладені в Наказі від 28.12.2007 № 193.

Загальні вимоги:

  1. Медорганізація повинна забезпечити радіаційний захист пацієнтів та персоналу. Для цього потрібно надати документи, які свідчать про проведення відповідних заходів (організаційних, технічних та ін.).
  2. Ліцензіат (медичний заклад, який звернувся до ДІЯР за ліцензією) має створити службу радіаційної безпеки, яка складається з персоналу медзакладу та відповідає за внутрішній контроль за дотриманням вимог законодавства з радіаційної безпеки. До цієї служби може входити техперсонал, дозиметрист, інженер-радіолог та ін.
  3. При необхідності обслуговування техніки з ДІВ потрібно звертатись до організацій, які мають ліцензію на надання таких послуг.
  4. Обладнання має бути зареєстроване в Держреєстрі згідно з постановою Кабміну від 16.11.2000 № 1718.
  5. Ліцензіат зобов’язаний викладати всі заходи з радіаційної безпеки в щорічному звіті, який подається в Держатомрегулювання.
  6. Якщо було прийняте рішення про припинення дії ліцензії або її анулювання, медзаклад повинен водночас зупинити використання такого обладнання.

Вимоги до персоналу:

  • Ліцензіат допускає до роботи з ДІВ тільки персонал, що має відповідну кваліфікацію;
  • Працівники медзакладу, діяльність яких пов’язана з обслуговуванням процесу рентген-діагностики та променевої терапії, повинні один раз на три роки проходити навчання з радіаційної безпеки і перевірку знань;
  • У разі необхідності проведення особливих робіт з обладнанням, медзаклад має забезпечити допуск до їх виконання.

Багато вимог також встановлено до фізичного захисту техніки з іонізуючим випромінюванням. Медичне підприємство виконує заходи щодо збереження апаратів та встановлює персональну відповідальність за це. Законодавство визначає заходи з обліку та контролю ядерних матеріалів, що проводяться кожного звітного періоду. Відпрацьовані ДІВ в місячний термін переводяться в режим зберігання, а потім передаються відповідному підприємству.

Інші умови ліцензування стосуються радіаційного захисту пацієнтів та працівників медустанови, забезпечення якості променевої терапії, звітних процедур. Такий контроль за всіма сферами, які стосуються діяльності з ДІВ, для отримання ліцензії на рентген та обладнання променевої терапії необхідний для того, щоб гарантувати безпеку використання ядерної енергії.

Діяльність ДІЯР України охоплює велике коло питань, спрямованих на забезпечення не шкідливої експлуатації апаратів іонізуючого випромінювання в діагностиці та терапії. Тому ліцензування медзакладів потребує особливої уваги до юридичного оформлення цієї процедури.

Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
5 (голосів: 95)
Наступна новина: Как понять,что выбрано ...

КОМЕНТАРІ

аватар країна
Delnot666 - 22.04.21

новина послав по інету.

аватар країна
Mordamaza - 22.04.21

Читаешь это и думаешь...

аватар країна
Gabdullatukai - 22.04.21

Спасибо большое!

аватар країна
TrueIVLife - 22.04.21

Прямо даже не верится

аватар країна
Lourensiy - 22.04.21

Красивый пост, многосмысленный…

аватар країна
evgeny_lin - 22.04.21

Всегда приятно читать умных людей

аватар країна
t4erpak - 22.04.21

Абсолютно согласен

аватар країна
Aisedor - 22.04.21

Интересная статья, спасибо. Интересует: будет ли продолжение?

аватар країна
Kreedawt - 22.04.21

Хе-хе, мой первый коммент :)