На Тернопільщині провели круглий стіл стосовно збереження об`єктів історико-культурної спадщини

На Тернопільщині провели круглий стіл стосовно збереження об`єктів історико-культурної спадщини

23.04.21 11:47 0 415
Збереження об`єктів історико-культурної спадщини Тернопільщини – завдання не лише органів з охорони культурної спадщини, а й виконавчої влади та місцевого самоврядування. Оскільки найбільша кількість таких об'єктів розташовано у межах ОТГ, то саме від голів громад залежить подальша доля цих об'єктів.

На цьому наголосив заступник голови обласної державної адміністрації Віктор Устенко під час круглого столу у Національному заповіднику «Замки Тернопілля» у Збаражі.

«Наша область має значний потенціал. Нам важливо правильно його використати. Так, станом на 01. 01. 2021 р. у Тернопільській області на державному обліку знаходиться 6726 об'єктів культурної спадщини. У нас є на що подивитися і що представити туристам. Зараз важливо об`єднати наші зусилля, а для цього у нас є всі передумови. Також важливо використовувати можливості державних програм, наприклад «Велика реставрація», мета якої відновлення визначних історичних пам'яток та об'єктів культурної спадщини та «Велике будівництво» завдяки якому ми зможемо зробити якісне сполучення між об'єктами. А також - залучати допомогу міжнародних партнерів», - констатував Віктор Устенко.

Крім того, заступник голови обласної державної адміністрації наголосив на всеукраїнському проєкті «Мандруй Україною», мета якого - популяризувати серед земляків внутрішній туризм.

«Тернопільщина, яка має велику кількість об'єктів культурної спадщини, може зайняти чільне місце в Україні й зацікавити туристів дійсно унікальними пам`ятками. І всі ці можливості потрібно правильно використовувати на місцях», - зазначив Віктор Устенко.

Крім того, під час круглого столу розглянули питання юридичного характеру, фандрейзинг, диджиталізації та методів співпраці між пам'яткоохоронними установами та новоствореними територіальними громадами області.

Довідково. Станом на 01. 01. 2021 в Тернопільській області на державному обліку знаходиться 6726 об'єктів культурної спадщини. Основну діяльність з охорони культурної спадщини в області здійснюють управління культури облдержадміністрації та Тернопільський обласний центр охорони та наукових досліджень пам'яток культурної спадщини. На Тернопільщині діє два державних історико-архітектурних заповідники - Кременецько-Почаївський та у місті Бережани, а також Національний заповідник „Замки Тернопілля”.

Про це повідомили у Тернопільській облдержадміністрації
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 0)

КОМЕНТАРІ