Що таке кінезіо тейп?

Що таке кінезіо тейп?

25.04.21 22:20 2 593

Кінезіологічне тейпування це відносно молодий, але вже дуже популярний у всьому світі спосіб лікування і профілактики більшості гострих або хронічних ушкоджень опорно-рухового апарату. В його основі лежить поняття балансу рухової активності та стану здоров'я людини в найширшому сенсі цього слова: фізичному, енергетичному або емоційному. Кінезіо тейп, головний інструмент цього методу. Він накладається на уражену ділянку тіла та впливаючи на його рефлекторні й акупунктурні точки, стимулює власні, природні сили організму, які ефективно сприяють швидкому одужанню. Нумо поговорімо про кінезіо тейп більш детально. Ну а розповість нам про це співробітник інтернет-магазину nopain.com.ua, в яокму його безпосередньо можна придбати.

Кінезіо тейп: що потрібно знати?

Цей метод виник у сімдесятих роках минулого століття, коли японський лікар Кензо Касі почав використовувати у своїй практиці спеціальні лейкопластири підвищеної жорсткості для зовнішньої фіксації пошкоджених або які знаходяться в процесі реабілітації після травм анатомічних структур людського скелета. Так і виник тейпінг — особливий спосіб захисту суглобів від зайвих навантажень за допомогою смужок жорсткого лейкопластиру, що наклеюються на шкіру уражених ділянок тіла. Кінезіо  тейпи  являють собою як раз такі смужки еластичного пластиру, або бавовняного бинта з гіпоалергенним клейовим покриттям. Ці смужки здатні забезпечити м'яку статико-динамічну фіксацію ураженого суглоба і навколосуглобових тканин в стані спокою і їх захист від небажаних зовнішніх впливів. Наслідком цього забезпечується нормальний крово- і лімфоток, що позитивно позначається на регенерації тканин уражених ділянок і веде до швидкого і повного їх лікуванню.

Накладений тейп надає на уражену ділянку тіла лікувальну дію, що полягає в підведенні шкіри над ураженою ділянкою, та сприяє зниженню тиску на уражені тканини й значного зменшення больового синдрому. Також поліпшується лімфоток і кровообіг, в результаті чого швидше розсмоктуються пухлини і гематоми.
Перед звичайними або еластичними бинтами, у кінезіо тейпа ряд переваг, та головний із них полягає в тому, що не обмежується рухова активність. Тейпи дозволяють шкірі вільно дихати, не провокують алергічних реакцій і не створюють ніякого дискомфорту, хоч носяться постійно, протягом тижня. Кінезіо тейпи водостійкі.

Кінезіологічне тейпування використовують для лікування травм різної етіології (в тому числі й спортивних) і в якості їх профілактики при заняттях спортом або активних фізичних навантаженнях. Взагалі, сфера застосування кінезіо тейпування надзвичайно висока. Тейпи являються ефективним лікувальним засобом при варикозі і остеохондрозі, при порушеннях центральної або периферичної нервової системи, при шпорі п'яти або запаленні окістя. Їх використовують для лікування кіфозу і сколіозу, для випрямлення викривленою гомілки у дітей, після проведення мастектомії та для лікування альгодисменореї.

Ріновиди

Кінезіо тейпи діляться на кілька видів:

  • еластичні;
  • нееластичні;
  • спеціальні.

Залежно від поставлених завдань, вони бувають різних форм і розмірів. Найекономічнішим варіантом є тейпи в рулонах, які широко використовуються як в побуті, так і в спорті. Каркасні смужки відрізняються легкістю застосування і здатністю надійно фіксувати різні, в тому числі й важкодоступні ділянки тіла. Тейпи для чутливої шкіри, дозволяють використовувати при алергіях і випускаються вони в різноманітних формах. Вони реалізують меншу структурну підтримку м'язів і суглобів, але можуть бути використані у випадках, коли інші методи профілактики і лікування не ефективні.

Коли застосовується?

Тейпінг актуальний при механічних пошкодженнях (набряки, вивихи та розтягнення). Його часто застосовують при головних болях, вагітності та хворобливих місячних. Активно кінезіо тейпи використовуються спортсменами, що піддаються регулярним травмам. Лікування гострих травм складається з чотирьох етапів:

  1. іммобілізація (знерухомлення) ураженої ділянки;
  2. знеболювання;
  3. протизапальна терапія;
  4. хірургічне з'єднання тканин (при необхідності).

Кінезіо  тейп успішно реалізує всі ці пункти, саме тому цей метод медичного впливу сьогодні так популярний.

Накладати на тіло кінезіо тейп слід по нескладним правилам. По-перше, при накладенні, не треба створювати спеціальної напруги полотна. Перед накладенням шкіру слід знежирити розчином спирту 70-80 %. Напрямок тейпа повинен сходитися з напрямом волокон ураженого анатомічної ділянки. Кінезіо тейп слід накладати на повністю розслаблену кінцівку, при цьому суглоб повинен знаходитися в фізіологічному положенні. У місцях накладення, шкіра повинна бути здоровою і чистою, її також необхідно позбавити волосяного покриву. Після зняття кінезіо тейпа, шкіру необхідно обробити живильним кремом.

Основні плюси

Кінезіо тейп має цілий ряд переваг для іммобілізації:

  • не заважає руху, його можна носити зі звичайним одягом протягом тривалого часу;
  • дуже легкий у використанні і точно фіксує задану ділянку тіла;
  • не викликає порушення кровотоку і лімфостаз, а його довгострокове носіння не веде до ішемії тканин.

Ця лікувальна практика має мінімальну кількість протипоказань та побічних дій. При цьому вона дуже ефективна і проста в реалізації, що робить кінезіологічне тейпування одним з найбільш популярних на сьогодні методів профілактики травм та фізіотерапії.

Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
5 (голосів: 96)
Попередня новина: Післягарантійне ...
Наступна новина: Главные преимущества ...

КОМЕНТАРІ

аватар країна
Maikboks - 25.04.21

Велике спасибі, прикольно написано креативно

аватар країна
FRVNKE01 - 25.04.21

Дуже хороший пост! Дякую за виконану роботу!