Нові дослідження COVID-19 показали більш високий ризик ускладнень для вагітних

Нові дослідження COVID-19 показали більш високий ризик ускладнень для вагітних

26.04.21 15:09 0 1630

Вчені дійшли висновку, що вагітні жінки з COVID-19 мають більш високий ризик ускладнень і смерті при пологах, ніж ті, хто не заразився вірусом. Так стверджують автори багатонаціонального когортного дослідження INTERCOVID, опублікованого в четвер, 22 квітня, в JAMA Pediatrics.

Жахлива статстіка

Результати дослідження дійсно лякають: вагітні жінки, які заразилися COVID-19, вмирають в 22 рази частіше . У тих, хто переніс хворобу, також був виявлений підвищений ризик серйозних ускладнень вагітності, у тому числі прееклампсія, передчасні пологи і госпіталізація у відділення інтенсивної терапії. Дослідники підкреслюють, що пацієнти з симптомами або супутніми захворюваннями, такими як діабет або надмірна вага, мали більший ризик ускладнень і смерті.

Окрім того, було виявлено, що вагітні, які перенесли інфекцію у безсимптомній формі, мали вищий ризик прееклампсії, хоча інші ризики були на тому ж рівні, що і у вагітних, у яких не було діагностовано COVID-19.

Симптоми, такі як задишка, біль у грудях та кашель з лихоманкою лікарі пов'язують з істотним збільшенням ризику ускладнень для матері і передчасних пологів.

В основному усі жінки, що прийняли участь в дослідженні, знаходились на третьому триместрі. За словами авторів, вплив COVID-19 на ранніх термінах вагітності «вимагає термінового вивчення».

Пов'язані з результатами дослідження також свідчать про те, що діти жінок з діагнозом COVID-19 частіше народжуються недоношеними і мають серйозні ускладнення, включаючи перебування у відділенні інтенсивної терапії тривалістю до 7 днів і більше.

«Отримані дані повинні спонукати вагітних і лікарів строго дотримуватися всіх заходів, рекомендованих для профілактики COVID-19», — підкреслюють автори.

Дослідження проводилось в період з квітня по жовтень 2020 року. Очолили його провідні лікарі з Медичної школи Вашингтонського університету і Оксфордського університету. У дослідженні взяли участь 2130 вагітних з 43 пологових будинків в 18 країнах.

Вакцинуватись чи ні?

Дані про безпечність вакцинації проти COVID-19 для вагітних обмежені. Проте дослідження, опубліковане в Американському журналі акушерства і гінекології в березні виявило, що вакцина компанії Pfizer і Moderna є безпечною і ефективною для вагітних і годуючих жінок.

Центри США по контролю і профілактиці захворювань США класифікують вагітність як стан високого ризику. Експерти зазначають: хоча загальний ризик захворювання у важкій формі досить низький, для вагітних він збільшується.

Всесвітня організація охорони здоров'я рекомендує вагітним жінкам, що піддаються високому ризику зараження COVID-19 або мають супутні захворювання, вакцинуватися після консультації зі своїм лікуючим лікарем.

Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
5 (голосів: 108)
Попередня новина: Польза и вред десикантов
Наступна новина: Как избавиться от ...

КОМЕНТАРІ