У Тернополі відбулися пам'ятні заходи до 35-х роковин Чорнобильської катастрофи

У Тернополі відбулися пам'ятні заходи до 35-х роковин Чорнобильської катастрофи

27.04.21 10:15 0 348
26 квітня, виповнилося 35-років з дня аварії на Чорнобильській атомній станції. З цієї нагоди у Тернополі біля пам'ятника «Жертвам Чорнобильської катастрофи та ядерних випробувань» вшанували пам'ять ліквідаторів.

Розпочався захід із панахиди та хвилини мовчання.

«Надзвичайно важливо щоб ми пам'ятали цю дати та наслідки трагедії. Адже 35 років тому вибух на Чорнобильській атомній станції змінив життя мільйонів людей, і не лише в Україні. Радіаційна хмара, яка розійшлася світом, вплинула на здоров'я наших рідних. Тому ми згадуємо не лише ліквідаторів, а й людей, життях яких забрала радіація», - зазначив голова ОДА Володимир Труш.

Як додав очільник області, цьогоріч Державним агентство України з управління зоною відчуження та за сприяння обласної державної адміністрації вдалося організувати поїздку для ветеранів-ліквідаторів з Тернопільщини у Чорнобильську зону відчуження.

«Ліквідатори відвідали місця, де вже не були десятки років. Вони пройшли пустими вулицями, на яких колись вирувало життя, відвідали будинки, де проживали. Після 35 років вони знову поринули в ті спогади. Спілкуючись з цими людьми розумієш, що пам'ять живе вічна», - розповідає Володимир Труш.

Відтак покласти квіти до підніжжя пам'ятника «Жертвам Чорнобильської катастрофи та ядерних випробувань» прийшли представники громадських організацій, політики, чорнобильці та мешканці міста

Також за особистий внесок у подолання наслідків аварії на Чорнобильській АЕС очільник області нагородив учасників ліквідації наслідків аварії на ЧАЕС: цінним подарунком – КАПЛЯР Марію Степанівну; грамотою обласної державної адміністрації – ГАЛЬЧАК Романа Івановича та МИХАЙЛЮК Михайла Омеляновича.

Довідково. У Тернопільській області перебуває на обліку 39304 особи, яким встановлено статус постраждалих внаслідок Чорнобильської катастрофи. Крім того, в області на обліку перебуває 572 вдови померлих громадян, смерть яких пов'язана з наслідками Чорнобильської катастрофи.

Про це повідомили у Тернопільській облдержадміністрації
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 0)
Наступна новина: Робот-вертоліт Ingenuity ...

КОМЕНТАРІ