На активістів у першому кварталі 2021-го нападали частіше,ніж за аналогічний період торік – Zmina

На активістів у першому кварталі 2021-го нападали частіше,ніж за аналогічний період торік – Zmina

28.04.21 08:24 0 333
За перші три місяці 2021 року на активістів та правозахисників нападали, погрожували чи залякували 30 разів порівняно з 26 випадками торік – про це йдеться в доповіді, яку Центр прав людини ZMINA презентував 27 квітня.

За словами дослідниці організації Анастасії Москвичової, найбільш ризикованими у січні-березні 2021 року виявилися акції із захисту прав жінок, прав ЛГБТ-спільноти та антикорупційні діяльність.

У січні зафіксували дев'ять випадків, вісім – у лютому, 13 – у березні. З них 14 мали місце в Києві. Дослідники класифікували інциденти так:

* фізичні напади – шість випадків

* знищення чи пошкодження майна – шість

* залякування та погрози – шість

* дискредитація – шість

* перешкоджання мирним зібранням – три

* юридичне переслідування – два

* порушення приватності – один

* незаконний обшук – один

Як «порушення приватності» правозахисники розцінили ймовірне стеження за адвокатом Романом Маселком співробітниками поліції.

«Варто зазначити, що в багатьох випадках йшлося про декілька видів переслідування одночасно, наприклад, коли нападу передували погрози. Тоді для статистики враховувався той вид переслідування, що видавався найбільш значущим для конкретного випадку», – йдеться в доповіді.

У презентації взяли участь кілька громадських діячів, які зазнали нападів чи переслідування. Серед них – голова ініціативи «Захистимо Протасів Яр» Роман Ратушний, який провів кілька тижнів під домашнім арештом після акції під Офісом президента. У попередні роки Ратушний отримував погрози за свою протидію забудові Протасового Яру.

Активіст стверджує, що, попри скасування арешту, дільничний поліцейський досі відвідує його квартиру з метою перевірки. Правозахисники розцінюють справу проти Ратушного як політичне переслідування.

Про це повідомляє Радіо Свобода. http://www.radiosvoboda.org

Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 0)
Попередня новина: Володимир Труш привітав ...
Наступна новина: У Відні поновлюються ...

КОМЕНТАРІ