Як перевірити помпу пральної машини. Топ-3 способів

Як перевірити помпу пральної машини. Топ-3 способів

30.04.21 08:53 0 1526

Будь-яка несправність вимагає своєчасного втручання та усунення. Але одним з найважливіших етапів усунення поломки є ефективна та кваліфікована діагностика. Завдяки їй можна правильно виявити причину несправності та своєчасно усунути її. Якщо брати до уваги конструкцію саме пральної машини, то слід визнати, що вона досить складна, а помпа є дуже важливим вузлом всієї конструкції і саме в ній може бути причина, чому пральна машина не зливає воду.

Якщо поломка виникла саме в помпі, то пральна машина не зможе повноцінно працювати. Повний цикл прання буде перериватися, машинка з несправною помпою вимагатиме негайного ремонту. Усунення такої поломки вимагає перевірки та впевненості в тому, що причина непрацездатності пральної машини полягає саме у помпі. Є декілька способів перевірити цю деталь, про що ми сьогодні вам детально розповімо.

Що таке помпа в пральній машині, де вона знаходиться?

Помпа в пральній машині – це своєрідний насос, який виконує свої функції, пов’язані зі зливом. Саме завдяки помпі вода, після процедури прання або полоскання не залишається в баку, а зливається в каналізаційні труби. Конструкція помпи виконана таким чином, що вона патрубками пов’язана з баком, де й відбувається прання, зі зливним шлангом та повсякденний доступ до помпи можна отримати через зливний фільтр, який легко відкручується.

Якщо у вас виникають підозри в тому, що помпа не працює, відповідно ви маєте провести діагностику цього вузла. Але для цього необхідно розуміти де саме знаходиться ця помпа та як до неї підступитися. Насправді все достатньо просто. Необхідно лише відключити пральну машину від мережі та видалити кювету для прального порошку. Після цього нахиляємо машинку на бік.

У випадку, якщо корпус пральної машини не зашитий знизу, можна одразу побачити помпу, яка поєднана зі зливним фільтром. Але якщо ж дно у вашій моделі передбачене, його необхідно попередньо відкрутити за допомогою викрутки. Таким чином ми отримаємо доступ до зливної помпи для подальшої діагностики та остаточної перевірки, щоб впевнитись, що несправність криється саме в ній.

Як проявляє себе поломка зливної помпи в пральній машині?

Якщо пральна машина почала працювати не правильно, на те є деякі причини. Скоріше за все виникла поломка одного з вузлів побутового пристрою. В залежності від того, що саме вийшло з ладу, пральна машина буде себе вести по-різному.

Отже, які признаки того, що зливна помпа не працює або працює не правильно?

· Вода не зливається – після циклу прання або навіть посеред виконування програми, пральна машина зупиняється а відпрацьована вода залишається в ній. Якщо немає забруднення в зливній системі та не забитий зливний фільтр, то найвірогідніше поломка криється в зливній помпі.

· Сторонні звуки та шум під час зливу – це може бути проявом потрапляння в систему зливу стороннього предмету. Якщо так сталося, то цей предмет може нанести значну шкоду, наприклад, застопорити крильчатку або й навіть механічно пошкодити її. При такій поломці помпа не зможе нормально працювати.

· Чути як працює помпа, але вода не зливається – це може бути проявом того, що крильчатка насосу пошкоджена або виникло забруднення зливного фільтру. Останній варіант вирішується легко, але якщо крильчатка зламана, необхідна заміна.

· Коли потрібно зливати воду, помпа не працює, немає жодного звуку, вода не зливається – помпа може «згоріти» та не працювати зовсім. В такому випадку ми нічого не почуємо на етапі, коли потрібен злив води, а сама відпрацьована вода залишатиметься в баку пральної машини.

3 основних методи, як перевірити зливну помпу пральної машини

Спосіб 1. Перевірка за допомогою мультиметру

При необхідності проведення діагностики пральної машини, мультиметр виявляється незамінним інструментом. Завдяки такому тестеру можна перевірити практично будь-який вузол пральної машини та виявити його поломку або впевнитися в працездатності. Не є винятком і зливна помпа, яку також можна діагностувати мультиметром.

Безумовно, перш ніж проводити діагностику, необхідно дістати помпу з корпусу пральної машини. Якщо для вас це є складним завданням, то ремонт пральної машини необхідно довірити майстру. Після того, як помпу зняли, необхідно перемкнути мультиметр у режим вимірювання супротиву. Якщо помпа справна, то показники після діагностики щупами мультиметру виявляться в межах від 150 Ом до 260 Ом.

У випадку, якщо при перевірці на дисплеї мультиметру висвічується показник 0, це є показником того, що в обмотці виявилося замикання, така помпа не може використовуватися в пральній машинці. У випадку якщо показник на дисплеї дуже великий – це прояв обриву обмотки. Виникає таке, що показник невеликий, але є деяке відхилення від норми 150-260 Ом, це також показник того, що помпа несправна.

Діагностика мультиметром є досить ефективною, тому краще за все проводити її за допомогою саме такого приладу. Тим не менш, є випадки, коли мультиметру немає під рукою.

Спосіб 2. Перевірка, так званого, равлика помпи

Навіть якщо зливна помпа в пральній машині працює нормально та без поломок, не варто втрачати уважність. Якщо ви чуєте , що під час зливу та роботи насосу виникає сторонній шум, який не є властивим вашій пральній машині, та якого до цього не було, необхідно перевірити, так званий, равлик зливної помпи. Зробити це достатньо просто, цей процес не вимагає якоїсь підготовки та навичок.

Справа в тому, що сторонній шум швидше за все, виникає через те, що в систему зливного насосу потрапив сторонній предмет. Він легко може спричинити механічну поломку помпи або окремих її елементів. Саме тому дуже важливо як найскоріше виявити цей сторонній предмет, та дістати його.

Для цього нам буде потрібен зливний фільтр та доступ до нього. Зазвичай він розташований за спеціальними дверцятами, які необхідно відкрити, іноді, за допомогою викрутки. Відкручуємо руками фільтр, попередньо підставивши під фільтр резервуар для води (вона обов’язково буде виливатися) та підсвічуємо ліхтариком вглиб. Ретельно роздивляємося, ми маємо знайти сторонній предмет, який заважає роботі помпи.

Також можна руками провернути крильчатку помпи, вона має вільно обертатися. Якщо вона не обертається, це ознака того, що її застопорив сторонній предмет.

Спосіб 3. Перевірка механічних властивостей помпи

Конструкція помпи складена таким чином, що її елементи мають деякі механічні властивості, що повинні бути в нормі та злагодженому стані. Щоб впевнитися в цьому необхідно розуміти де саме розташована зливна помпа в пральній машині, як її демонтувати, а також з чого складається ця помпа. Таким чином досвідчений майстер зможе легко власноруч перевірити механічні властивості помпи та виявити можливі недоліки.

Отже, як виконується перевірка механічних властивостей помпи? Перш за все необхідно прокрутити крильчатку помпи, як вже говорилося, вона має крутитися вільно. Після цього необхідно обережно пальцем розхитати вісь крильчатки зі сторони в сторону. Великого люфту не має бути, але якщо він є, помпу необхідно міняти на нову.

Останній етап перевірки механічних властивостей помпи підходить лише для дуже досвідчених майстрів. Якщо ви не є ним, то цього краще не робити. Перевірка полягає в тому, що помпу необхідно під’єднати до мережі через кабель з двома клемами з одного боку та вилкою з іншого. Крильчатка має почати крутитися без сторонніх звуків. Якщо є якісь відхилення, це є свідоцтвом поломки.

Як провести заміну зливної помпи?

Ми перелічили для вас основні методи перевірки зливної помпи. Якщо помпа несправна, то як мінімум один з цих методів вкаже на це, а може навіть й усі три. Якщо зливний насос все ж виявиться зламаним, його ремонт не виявляється доцільним, тому помпу потрібно замінити на нову. Зробити це не так складно, але для цього необхідно розуміти устрій пральної машини.

Перш ніж проводити заміну, необхідно придбати нову помпу, яка стане повноцінною заміною старій. Якщо фірмову деталь знайти не вдається, необхідно придбати аналог. Щоб не помилитися, орієнтуватися необхідно за потужністю помпи, типом її кріплення та способом під’єднання до живлення.

Щоб провести заміну помпи, необхідно виконати наступні дії:

1. Вимикаємо пральну машину від живлення – необхідно витягнути вилку з розетки;

2. Дістаємо кювету для прального порошку – цей елемент заважатиме при заміні помпи;

3. Пральну машину необхідно нахилити на бік – так ми отримаємо практично вільний доступ до зливного насосу;

4. Відкручуємо днище пральної машини – в деяких моделях днище не передбачене, таким чином ми відразу побачимо помпу;

5. Помпу необхідно від’єднати від живлення та зняти всі кріплення – так мі зможемо дістати зливний насос та його елементи з корпусу пральної машини;

6. На місце старої помпи встановлюємо нову та збираємо все в зворотній послідовності.

Підсумок

Найчастіше несправність зливної помпи в пральній машині супроводжується відсутністю зливу відпрацьованої води в баку. Якщо своєчасно не виявити несправність та не провести ремонт пральної машини, то побутовий прилад не зможе нормально працювати. Таким чином, необхідно правильно провести діагностику зливної помпи, та виявити першопричину поломки або підтвердити її працездатність.

Перевірку можна провести одним з трьох основних методів, або об’єднати їх в комплексну діагностику:

1. Перевірка за допомогою мультиметру – для цього буде необхідний тестер, якщо він вкаже показник супротиву від 150 до 260 Ом, то помпа працездатна, якщо ні, то присутня поломка;

2. Перевірка равлика помпи – відкрутіть зливний фільтр та перевірте присутність сторонніх предметів, покрутіть крильчатку рукою, щоб впевнитись, що її не застопорило;

3. Перевірка механічних властивостей помпи – дістаньте її з корпусу та покрутіть крильчатку, яка має крутитися вільно, розхитайте вісь крильчатки, вона не має сильно люфтити.

Інформація від майстрів сервісного центру "Львів-Ремонт".

Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
5 (голосів: 102)

КОМЕНТАРІ