Офіційне звернення міського голови Тернополя з нагоди Дня пам’яті та примирення

Офіційне звернення міського голови Тернополя з нагоди Дня пам’яті та примирення

09.05.21 10:46 0 590
Дорогі тернополяни! Українці!

76 роки тому 8 травня гітлерівський режим капітулював, для Європи завершилася Друга світова війна.

І за мир у Європі саме Україна та українці заплатили найбільшу ціну. Близько 6 мільйонів українців воювали у лавах радянської армії з Німеччиною. Понад 100 тисяч пройшли через УПА, що ставила метою будівництво Незалежної України, 250 тисяч воювали у арміях союзників антигітлерівської коаліції. Понад мільйон, переважно із західних областей, були депортовані до Сибіру у перші передвоєнні та післявоєнні роки. На руїни перетворилися 720 українських міст і містечок, 28 тисяч сіл. Загинуло понад 8 мільйонів українців. Про непоправні втрати свідчить історія нашого Тернополя. У 1945 році тут фактично не залишилося жодної вцілілої будівлі. Так Україна дійсно заплатила найвищу ціну за перемогу союзників у Другій світовій війні.

Більше того, для України Друга світова війна почалася найраніше, коли в ніч на 14 березня 1939 року угорські війська за підтримкою Третього Рейху окупували Карпатську Україну. А вже першого вересня 1939 року Німеччина почала наступ на Польщу, і Тернопіль та інші міста Галичини зазнали перших бомбардувань.

Тому Україна є справжньою державою-переможцем, а українці – нацією-переможцем.

І наш святий обов’язок не лише молитися за загиблих і вшановувати живих учасників Другої світової війни, а й відновити історичну справедливість. Правду про боротьбу українського народу проти двох антилюдських режимів: нацистського та комуністичного.

Бо 75 років тому за Українську землю воювали дві тоталітарні системи, що однаково не рахувалися з ціною людського життя. Кожна сторона протистояння намагалася використовували українців для власних імперських цілей. У роки війни єдиним, справді народним українським військом, був визвольний рух Української повстанської армії.

Тому для українців війна не закінчилася у 1945 році. Світ здолав нелюдяний нацистський режим, проте ще багато десятиліть інший злочинний режим – комуністичний - продовжував вбивати українців і всіх, хто прагнув волі та свободи.

Українці вистояли і перемогли. Здобули незалежну державу у 1991 році. Захистили свою незалежність від нової російської агресії у 2014 році.

Бо український народ народжений бути вільним.

у День пам’яті та примирення, згадаймо усіх, хто ціною свого життя приніс мир всьому світу. Схилимо голови в пам’ять про загиблих.

Щиро зичу всім українцям жити в любові і злагоді, добробуті та міцному здоров’ї.

Слава Україні! Героям Слава!

Міський голова Сергій Надал

Про це повідомили у Тернопільській міській раді
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 0)
Наступна новина: У віці 100 років помер ...

КОМЕНТАРІ