Білорусь: капітана,який оприлюднив наказ про застосування військ проти протестів,ув’язнили на 18 років

Білорусь: капітана,який оприлюднив наказ про застосування військ проти протестів,ув’язнили на 18 років

15.05.21 09:22 0 312
Верховний суд Білорусі засудив капітана збройних сил Дениса Урада до 18 років колонії посиленого режиму за «державну зраду», повідомляє білоруська служба Радіо Свобода.

Урада визнали винним і «зраді державі, вчиненій особою, на яку поширюється статус військового». Вирок набув чинності й не підлягає оскарженню.

Ураду 29 років. У січні 2021 року його затримали за те, що, перебуваючи на чергуванні як спеціальний зв'язковий Генерального штабу Збройних сил 14 січня, капітан сфотографував секретний лист від міністра внутрішніх справ до міністра оборони про «залучення військових Збройних сил у діяльність із підтримання правопорядку».

Читайте також: Білорусь: Марії Колесніковій висунули остаточне звинувачення

За даними державних медіа, це фото Урад передав польському телеграм-каналу. Як повідомляє опозиційний канал Nexta, фото Урад передав йому, а також каналу Bypol.

Генеральна прокуратура обґрунтувала звинувачення тим, що дії військового нібито становили небезпеку національній безпеці.

Правозахисний центр «Весна», аналізуючи дії Урада, посилається на Міжнародний пакт про громадянські та політичні права. Згідно з ним, не можна спиратися на законодавство про державну зраду та службову таємницю, коли йдеться про спробу приховати інформацію, яка становить інтерес для громадськості і не загрожує національній безпеці. Правозахисники вважають Урада політв'язнем і вважають, що він діяв у інтересах білоруського суспільства. ДИВІТЬСЯ ТАКОЖ: «Україна не стала другою Білоруссю і вже ніколи не стане». Тарас Кузьо про Медведчука і вплив Росії

Про це повідомляє Радіо Свобода. http://www.radiosvoboda.org

Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 0)

КОМЕНТАРІ