Козачий куліш — перлина української кухні

Козачий куліш — перлина української кухні

17.05.21 16:31 6 562

Куліш — традиційна страва української кухні. Куліш являє собою щось середнє між рідкою кашею і густою юшкою. Традиційний український куліш готується з пшона з додаванням обсмаженої з салом цибулі. Також часто додають картоплю. Назва куліш походить від угорського слова Koles, яке перекладається як пшоно. Куліш популярний не тільки на Україні, але і в південних регіонах Росії, таких як Білгородська, Ростовська, Воронезька області та Ставропольському краї. Рецепт кулешу є дуже простим, а сама страва ситною. Саме тому, куліш став популярним блюдом запорізьких козаків, а пізніше перекочував в армійське меню. Наприклад, фронтовий куліш часів Другої світової війни до сих пір часто згадують і готують до Дня Перемоги.

Рецепт кулешу

Нумо розгляньмо традиційний український рецепт кулешу, який ще називають козачий куліш. Сало для приготування можна використовувати з м'ясним прошарком, також підійде шматок грудинки. Рецепт фронтового кулешу практично не відрізняється від козачого кулешу, тільки замість сала часто додають тушонку.

Інгредієнти козачого кулешу:

  • Пшоно - 200 гр.
  • Сало - 200 гр.
  • Картопля - 3-4 шт.
  • Цибуля ріпчаста - 2-3 шт.
  • Лавровий лист - 2-3 шт.
  • Сіль за смаком.

Приготування:

  1. Пшоно покласти в дрібне сито і ретельно промити під проточною водою.
  2. У казан, або в каструлю налити 2 літри води і довести до кипіння.
  3. У киплячу воду покласти промите пшоно і варити протягом 10 хвилин на повільному вогні.
  4. Картоплю очистити від шкірки, нарізати на невеликі кубики і додати в каструлю з пшоном. Туди ж покласти лавровий лист і додати сіль за смаком. Варити протягом приблизно 15 хвилин до м'якості картоплі.
  5. Цибулю очистити від лушпиння та дрібно нарізати. Сало або грудинку нарізати на невеликі кубики.
  6. У чавунній сковороді на сильному вогні обсмажити сало. Туди ж покласти цибулю і смажити до золотистого кольору.
  7. У казан перекласти обсмажене сало з цибулею, прямо разом з розтопленим жиром. Перемішати. Варити ще кілька хвилин і вимкнути вогонь.

Подавати куліш в гарячому вигляді, посипавши подрібненою петрушкою.

Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
5 (голосів: 111)

КОМЕНТАРІ

аватар країна
AmadeusNight - 17.05.21

Чіпляє, відмінно написано!

аватар країна
NikStroker - 17.05.21

І правда креатив ... супер!

аватар країна
Alena_florina - 17.05.21

ВАУ....=)

аватар країна
lowkeyfamous - 17.05.21

Мені, наприклад є чим поділитися, думаю не тільки мені.

аватар країна
xozian - 17.05.21

Отличная Инфа

аватар країна
exaliphur - 17.05.21

Стаття неоднозначна - не можна кидатися в крайності.