Седація в стоматології: що потрібно знати?

Седація в стоматології: що потрібно знати?

18.05.21 15:40 6 650

Седація (від латинського sedatio - «заспокоєння») - це зниження рівня фізичної та психічної активності, зменшення рухливості і рівня тонусу пацієнта. У стоматології вона використовується для того, щоб розслабити людини. При цьому сам пацієнт залишається в свідомості. Використання седації - досить новий «тренд». Іноді вона необхідна, але в більшості випадків - зайва. У цьому матеріалі ми коротко розберемо, що таке седація, коли її варто використовувати, коли - не варто, які у неї є плюси і мінуси. Ну а більш детальну інформацію про седацію в стоматології ви знайдете на сайті https://kc-dent.com.ua/garna-ta-zdorova-posmshka-bez-bolyu-realynsty/.

Седація - це не наркоз і не знеболювальне

Дуже важливо розуміти, що седація - це не наркоз, не медикаментозний сон і навіть не знеболювання. Це саме розслаблення, релаксація пацієнта. Людина при цьому залишається в свідомості, проте його психічна та фізична активність зберігаються. Седація не знеболює! Пацієнт відчуває всі маніпуляції стоматолога, як і зазвичай. Однак не може швидко на них відреагувати, тому що м'язи перебувають в розслабленому стані, а психологічна активність знижена.

Седація не переводить в пацієнта в стан сну. Він продовжує не спати і реагувати на зовнішні подразники. Зниження психологічної активності проявляється в зменшенні швидкості реакції і неможливості виконувати складні розумові завдання. Якщо пацієнта в стані седації запитати, наприклад, «Скільки буде 15 * 12», він, швидше за все, після роздумів відповість, що не може вирішити. Людина під наркозом не почує питання і не дасть жодної відповіді.
Як наслідок, навіть пацієнтові в стані седації потрібно знеболювання. При стоматологічних втручаннях проводиться, локальна анестезія — препарат вколюється в ясна або наноситься за допомогою розпилювання, залежно від характеру процедури.

Як проводиться седація в стоматології?

Для стоматологічної седації використовується газоповітряна суміш з закисом азоту (так званим «звеселяючим газом») в строго дозованій пропорції. Цією сумішшю пацієнт дихає через маску або носовий кисневий катетер («трубочки»). У невеликому дозуванні закис азоту викликає розслаблення і релаксацію - як фізичну, так і психологічну.
Закис азоту може даватися як перед процедурою, якщо планується короткострокове втручання, так і під час всієї процедури, якщо вона триває досить довго.

Коли седація в стоматології необхідна?

Як було сказано вище, седація в стоматології необхідна тільки в обмеженій кількості випадків. Вона використовується:

  • Якщо пацієнт гіперактивна, рухливий, намагається втекти або вдарити лікаря.
  • Якщо пацієнт перебуває в стані надзвичайно сильного страху, жаху, паніки.
  • Якщо пацієнт своєю поведінкою, діями або рухами здатний нашкодити стоматологу або собі.
  • Якщо пацієнт страждає від захворювань, що викликають неконтрольовану фізичну чи психічну активність (наприклад, епілепсії).

Деякі стоматологічні клініки також проводять седацию просто за бажанням пацієнта.

Плюси седації:

У седації не так багато плюсів:

  • Перший — розслабленому пацієнту набагато простіше проводити різні маніпуляції, він не кричить, не смикається і не намагається втекти від лікаря.
  • Другий — у пацієнта не залишається негативних вражень від відвідування стоматолога. Він не набуває почуття страху і в майбутньому стане частіше ходити до лікаря, що допоможе запобігти безлічі захворювань і проблем порожнини рота.
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
5 (голосів: 98)
Попередня новина: Вывод денег на Pokermatch: ...
Наступна новина: 3 преимущества ...

КОМЕНТАРІ

аватар країна
AlexO74 - 18.05.21

Пожал бы руку автору, и дал по морде всем его ненавистникам.

аватар країна
decadentgrey - 18.05.21

Да, довольно интересная статья.

аватар країна
black_hellboy69 - 18.05.21

Знайомий стиль ...

аватар країна
semisoft - 18.05.21

Всегда приятно читать умных людей. Спасибо!

аватар країна
nnexistent - 18.05.21

Очень понравилась ваша статья

аватар країна
Lyntik102 - 18.05.21

Умные вещи говорит автор!