Що буде з курсом основних валют до осені?

Що буде з курсом основних валют до осені?

19.05.21 11:39 0 1501

Постійні коливання курсів валют в Україні вже стали нормою. Але чого чекати нам цього літа? Нумо розберімося. Ну а допоможе нам в цьому аналітик порталу profi-trading, де безпосреедньо можна знайти багато цікавої інформації про курси валют та останні новини валютного ринку.

Чого чекати від валютного ринку України?

Активно збирати зараз долар і євро — не найкраща ідея. Яким буде курс валют на цьому тижні, 17-23 травня
Україна може зафіксувати позитивне сальдо зовнішньої торгівлі за підсумками всього поточного року. Це дозволить гривні зміцнитися.

Тренд по зміцненню гривні на минулому тижні суттєво ослаб. На ринку з покупками іноземних валют були помічені нерезиденти. Ймовірно, зазначає аналітик RoboForex Андрій Гойл, вони хотіли вивести в материнські юрисдикції кошти, отримані раніше від погашення ОВДП. Активізувалися також імпортери, помітно збільшивши продажі гривні.
Чекаємо великого заходу валюти від іноземців. Яким буде курс долара в понеділок, 17 травня. Нерезиденти вперше з початку травня збільшили свої вкладення в ОВДП.

"На вторинному ринку вони купили цих паперів на 120 млн грн. Тепер їх портфелі досягають 97,59 млрд грн і охоплюють 9,85% від всіх випущених облігацій. Однак первинні розміщення закордонні інвестори як і раніше ігнорують", - додав експерт.

Звіт Митної служби України за квітень показав позитивне сальдо зовнішньої торгівлі в $ 0,04 млрд, хоча за аналогічний період минулого року воно становило $ 0,41 млрд. Помітно посилився імпорт транспортних засобів та продукції фармацевтичної промисловості (на 42,25% і 75,48% відповідно). Всього з початку року імпорт зріс на 21% - до $ 20,42 млрд. Експорт теж збільшився — на 18,63% (до $ 19,13 млрд).

Залізної руди було продано на 85,63% більше, ніж роком раніше. "Так на статистиці позначається сприятлива цінова кон'юнктура на товари українського експорту. Якщо даний показник буде так само поступально рости від місяця до місяця, Україна може зафіксувати позитивне сальдо зовнішньої торгівлі за підсумками всього поточного року. Це дозволить гривні зміцнитися", - помічає нам Гойла.

За прогнозами аналітика, швидше за все, гривня до долара на поточному тижні ослабне на міжбанку до рівня 27,7, а єдина європейська валюта зміцниться до позначки 33,5.

Курс в обмінниках

Середній курс продажу готівкового долара з 17 по 23 травня перебуватиме в рамках 27,65-27,75 грн, прогнозують експерти, а середній курс продажу готівкового євро буде в рамках 33,7-33,52 грн.

"Протягом минулого тижня гривня зміцнилася по відношенню до долара на + 0,4% до 27,71 грн і євро + 0,35% до 33,5123 грн. Ми чекаємо, що динаміка збережеться, так як новинний фон, переважно, позитивний ", - зауважив у розмові з UBR.ua аналітик компанії" Центр біржових технологій "(ЦБТ) Максим Орищак.

По-перше, додає він, серед внутрішніх чинників виділяється низький попит на валюту в період травневих свят.
Бізнес-активність в країні не збільшується, споживча активність зберігається стабільною, але не росте, а потреба міняти накопичене навіть підтримує гривню до зміцнення.

"Комусь потрібно розплатитися з боргами по комунальних платежах, комусь потрібно купити сезонний одяг та взуття, а комусь і ремонтом будинку займатися. Крім того, стабільність гривні за період з січня 2021 року провокує населення відмовлятися від ідеї накопичення заощаджень в іноземній валюті ", - говорить Орищак.

По-друге, продовжує аналітик, стабільність нацвалюти буде обумовлена оптимістичним інформаційним шумом про підтримку країни кредиторами.

Раніше, у квітні, активно обговорювали історію, що МВФ готовий виділити транш фінансової допомоги вже у вересні поточного року, а зараз в травні стало відомо, що Всесвітній банк в рамках глобальної ініціативи Covax затвердив для України кредит на суму 90 млн євро для проекту "Екстрене реагування на Covid-19 і вакцинація в Україні ".

"Так, це не кредит на розвиток економіки, але це крок підтримки держави, який є іміджевим", - помітив аналітик ЦБТ.

По-третє, каже він, варто враховувати такий спекулятивний момент як високі ціни на товари, які експортує Україна, і побоювання світової економіки в інфляційному тиску через ці фактори.

"З одного боку, ми теж боїмося інфляції (але пам'ятаємо, що в рамках боротьби з інфляцією НБУ підвищив ставку до 7,5%), а з іншого боку, високі ціни на експортні товари дають надії на впевнений приплив коштів до державної скарбниці в поточному році ", - говорить Орищак.

Висновки

Поради інвесторам і простим громадянам зараз полягають в тому, що частково заощадження в іноземній валюті все одно потрібні. Однак вести активні накопичення в доларах і євро на найближчі 3-4 місяці не буде правильним рішенням, говорить аналітик, так як гривня буде стабільною.

Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
5 (голосів: 108)
Попередня новина: Села Тернопільщини ...
Наступна новина: ДБР завершило досудове ...

КОМЕНТАРІ