ЄС та США засудили затримання Протасевича

ЄС та США засудили затримання Протасевича

24.05.21 12:53 0 372
Лідери ЄС закликали до негайного застосування санкцій проти Білорусі через інцидент, пов'язаний із примусовою посадкою рейсу Ryanair у Мінську 23 травня та затриманням журналіста Романа Протасевича.

Напередодні запланованого саміту лідерів ЄС 24 травня голова Європейської комісії Урсула фон дер Ляєн закликала до посилення санкцій блоку проти Білорусі, введених через репресії з боку режиму Олександра Лукашенка.

«Обурливе і незаконне поводження білоруського режиму матиме наслідки. Особи, відповідальні за викрадення літака Ryanair, мають бути покарані», – написала фон дер Ляєн у твітері.

Президент Литви Гітанас Науседа оприлюнив вимогу до Мінська відпустити Романа Протасевича. Він сказав, що лідери ЄС обговорять «терористичний акт», спонсорований державою Білорусь на саміті в Брюсселі, а також «серйозні санкції проти режиму».

Високопоставлений чиновник ЄС на умовах анонімності повідомив Радіо Свобода, що потенційні заходи можуть включати припинення польотів всіх авіакомпаній ЄС над Білоруссю, заборону на посадку державного авіалайнера «Бєлавіа» в аеропортах ЄС і припинення транзиту з Білорусі в ЄС.

ЄС вже заявив раніше про підготовку четвертого пакету санкцій перед останньою подією довкоал Ryanair і Протасевича, включаючи подальше заморожування активів і заборону на видачу віз для фізичних і юридичних осіб через утиски опозиції і офіційні результати президентських виборів, які Захід і опозиція вважають сфальсифікованими.

Прем'єр-міністр Польщі Матеуш Моравецький також попросив президента Європейської ради обговорити негайні санкції проти Білорусі, а міністр закордонних справ Франції Жан-Ів Ле Дріан сказав, що інцидент вимагає «рішучої і єдиної» відповіді з боку ЄС.

Уряд Ірландії, де розташовується штаб-квартира Ryanair, назаві інцидент «абсолютно неприйнятним», в той час як НАТО назвало його «серйозним і небезпечним» інцидентом і зажадало міжнародного розслідування.

Про це повідомляє Радіо Свобода. http://www.radiosvoboda.org

Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 0)
Наступна новина: Мінфін США схвалив нові ...

КОМЕНТАРІ