Правозахисники визнали Протасевича політв’язнем

Правозахисники визнали Протасевича політв’язнем

25.05.21 08:02 0 325
Білоруські правозахисні організації оприлюднили спільну заяву, в якій визнають блогера і журналіста Романа Протасевича політичним в'язнем. Текст документа оприлюднив сайт правозахисного центру «Весна».

«Звинувачення Рамана Протасевича у підбурюванні соціальної ворожнечі проти чиновників, міліції та інших службових осіб є, на наш погляд, нісчим іншим, як переслідуванням за критику чинної влади. Стаття 130 Кримінального кодексу призначена в першу чергу для захисту вразливих груп суспільства від розпалювання ненависті, а не державних службовців, не кажучи вже про різку критику їх. Ми неодноразово уточнювали, що урядовці не є окремою соціальною групою. Крім того, згідно з міжнародними стандартами щодо свободи вираження поглядів, неприпустимо карати за критику або образу нації, держави чи її символів, уряду, державних установ або державних та громадських діячів, якщо тільки така критика чи образа не спрямовані на підбурювання до насильства або може спричинити такі дії», – ідеться в заяві.

Крім центру «Весна», документ підписали також Білоруський ПЕН-центр, «Правова ініціатива», Центр правової трансформації Lawtrend, Білоруська асоціація журналістів, консультативний центр «Х'юман константа», товариство «Ініціатива FORB» та Білоруський центр документації.

Правозахисники вимагають звільнення Романа Протасевича та затриманої разом із ним Софії Сапеги, а також «звільнення всіх політичних в'язнів та припинення політичних репресій». ДИВІТЬСЯ ТАКОЖ: ЄС офіційно заявив: борт Ryanair змусив сісти в Мінську військовий літак Білорусі

Про це повідомляє Радіо Свобода. http://www.radiosvoboda.org

Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 0)
Наступна новина: У Рівному судитимуть ...

КОМЕНТАРІ