На Тернопіллі олена Зеленська взяла участь у презентації плану заходів з реформування системи шкільного харчування

На Тернопіллі олена Зеленська взяла участь у презентації плану заходів з реформування системи шкільного харчування

25.05.21 11:13 64 499
Перша леді України Олена Зеленська взяла участь у презентації плану заходів з реформування системи шкільного харчування та представленні оновленого меню.

Захід відбувся за участю міністра освіти і науки України Сергія Шкарлета, міністра охорони здоров'я Віктора Ляшка, заступника міністра економіки України Сергія Глущенка, голови Державної служби України з питань безпечності харчових продуктів і захисту споживачів Владислави Магалецької та шеф-кухаря, ідеолога проекту зі зміни культури харчування CultFood Євгена Клопотенка.

«Коли ми розпочинали роботу над реформою системи шкільного харчування, ми поставили собі мету – підвищити загальний середній рівень харчування в українських школах. Це комплексне завдання: від поліпшення якості, поживності страв та безпечності харчових продуктів до ресурсного забезпечення шкіл. Я хочу, щоб діти із задоволенням йшли у шкільну їдальню, а батьки були при цьому впевнені, що шкільне харчування корисне для здоров'я», – зазначила Олена Зеленська.

У 2020 році за ініціативою першої леді України Олени Зеленської стартувала реформа системи шкільного харчування. Роботу розпочали з комплексного дослідження системи харчування в українських школах, яке проводилося спільно з міністерствами економіки, освіти і науки та охорони здоров'я. Для комісійного обстеження було відібрано 500 шкіл комунальної форми власності, у яких навчається близько 300 тисяч учнів. Ознайомитися з результатами аудиту можна за посиланням.

Результати онлайн-опитування, проведеного МОН, щодо задоволеності школярів та батьків допомогли виділити основні проблеми та напрямки реформування системи шкільного харчування, а саме:

оновлення застарілої нормативної бази;

вирішення проблем якості та безпечності харчових продуктів;

покращення ресурсного забезпечення шкіл;

формування культури здорового харчування.

«Збереження здоров'я дітей є одним з найважливіших завдань держави, тому реформа шкільного харчування надзвичайно актуальна та важлива. Харчування наших дітей має і буде здоровим та збалансованим. Переконаний, що нам це вдасться», – зазначив міністр охорони здоров'я Віктор Ляшко.

2020-й став роком перших конкретних кроків у реформі системи шкільного харчування. Спочатку було розроблено та затверджено План заходів з реформування системи шкільного харчування (розпорядження Кабінету Міністрів від 5 серпня 2020 р. № 1008-р). Відбулося суттєве оновлення нормативної бази:

затверджено оновлений Санітарний регламент для закладів загальної середньої освіти;

затверджено нові Норми та Порядок організації харчування учнів;

затверджено нові гігієнічні вимоги до виробництва та обігу харчових продуктів на потужностях, розташованих у закладах загальної середньої освіти;

розроблено методичні рекомендації щодо здійснення закупівель у сфері організації харчування в закладах освіти;

розроблено методичні настанови для використання системи аналізу небезпечних факторів та контролю у критичних точках (НАССР).

Мінекономіки розробило та затвердило низку нормативно-правових актів, що змінили шкільне харчування та запровадили сучасні й ефективні процедури організації безпечного харчування у закладах освіти. А саме:

гігієнічні вимоги до виробництва та обігу харчових продуктів на потужностях, розташованих у закладах загальної середньої освіти;

методичні настанови щодо розроблення, запровадження та використання постійно діючих процедур, які базуються на принципах системи аналізу небезпечних факторів та контролю у критичних точках, у закладах освіти;

методичні рекомендації щодо методології особливостей здійснення закупівель у сфері організації харчування в закладах освіти.

«Ми переглянули вимоги до організації харчування у шкільних закладах. Тепер регулювання вказаної сфери стало сучасним і європейським, а вимоги до безпечності організації харчування було посилено. Здорове харчування в українській школі – це важливо не тільки для дітей та їхніх батьків, а й для будь-якої справжньої європейської держави», – сказав заступник міністра економіки Сергій Глущенко.

Упродовж 2020 року вдалося покращити матеріально-технічну базу шкільного харчування. Вперше було виділено 400 млн грн державної субвенції для шкіл, завдяки якій відбулася модернізація харчоблоків у 1809 закладах.

Паралельно з оновленням нормативної бази тривала робота над створенням примірного меню для школярів.

«шня презентація оновленого меню – це ще один важливий результат спільної роботи не лише органів державної влади, а й неурядових структур, готових сприяти покращенню ситуації зі шкільним харчуванням. Ми дедалі більше переконуємося в тому, що перебування дитини у школі, її безпека та здоров'я, формування культури харчування та правильних харчових звичок є однією з важливих цінностей Нової української школи, яку ми маємо формувати», – зазначив міністр освіти і науки України Сергій Шкарлет.

Під час заходу презентовано нове повноцінне 4-тижневе меню, розроблене в межах робочої групи шеф-кухарем Євгеном Клопотенком та командою проекту CultFood спільно з технологами, дієтологами та представниками МОЗ України.

Нове меню складається зі 160 страв, які будуть використовуватись залежно від кратності харчування для кожного окремого закладу освіти. Раціон учнів стане більш збалансованим і різноманітним.

«У меню шкільних їдалень з'являться традиційні українські страви, популярні страви різних кухонь світу, а також безглютенові позиції, буде збільшено кількість фруктів та м'яса у раціоні. До меню додаються покрокові рецепти та технічні картки, що значно полегшить роботу працівників шкільних їдалень», – говорить Євген Клопотенко.

Ознайомитися з рекомендованим меню можна на сайті МОЗ.

Підхід до реформування системи шкільного харчування був комплексним і включав державний моніторинг постачальників харчових продуктів та послуг з організації харчування. Цього року Державна служба України з питань безпечності харчових продуктів та захисту споживачів провела 414 позапланових та вісім планових заходів державного контролю у сфері безпечності харчових продуктів. Перевірено 3966 постачальників та 466 операторів ринку, які надають послуги з організації харчування для 14 531 закладу загальної середньої освіти.

«Зміни, які відбуваються у надважливий сфері шкільного харчування, є прекрасним взірцем командної роботи під патронатом Олени Зеленської. І мені дуже приємно, що я безпосередньо беру участь у процесі, який закладає підвалини нової системи на багато років вперед. Оновлене меню, яке було презентоване, відповідає найкращим європейським практикам та, що найголовніше, розроблено з користю для здоров'я дітей», – наголосила голова Держпродспоживслужби Владислава Магалецька.

Наступним важливим кроком реформи буде імплементація змін на місцях, впровадження системи контролю, продовження модернізації харчоблоків та популяризації культури здорового харчування в суспільстві, зазначила перша леді.

Над реформуванням системи шкільного харчування та створенням меню працювала робоча група, до якої входять представники Міносвіти, МОЗ та Мінекономіки, ДПСС, Антимонопольного комітету, дієтологи та зовнішні експерти.

#КабінетМіністрів #ОфісПрезидента

Про це повідомили у Тернопільській облдержадміністрації
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 0)

КОМЕНТАРІ

аватар країна
CoffeeKOT - 26.05.21

Хорошая статья, узнал много нового!)

аватар країна
VladAlexenko - 26.05.21

Очень интересно! Судя по некоторым откликам ….

аватар країна
degerus - 26.05.21

Сайт супер, побольше бы таких!

аватар країна
C10H15Nwhite - 26.05.21

Всегда приятно читать умных людей

аватар країна
AlekArm - 26.05.21

клас!

аватар країна
bafomet69 - 26.05.21

Статья интересная, но мне кажется, все это сказки, не более.

аватар країна
Gsergg - 26.05.21

Корисного багато знайшла для себе

аватар країна
Evgeniy174 - 26.05.21

Дуже сподобалася ваша стаття

аватар країна
moon6969 - 26.05.21

Короче, дело к ночи. После статьи реально разморило… Пошел спать.

аватар країна
Xomiachock - 26.05.21

Добавлю эту статью в закладки.

аватар країна
LinkLeed - 26.05.21

Відмінний матеріал. Спасибі і пишіть ще, тільки картнок замало!

аватар країна
Pal_ach - 26.05.21

было интересно вас почитать, спасибо и удачи!

аватар країна
Lexcherry - 26.05.21

Читаєш це і думаєш ...

аватар країна
Tooothpick - 26.05.21

автору спасибо за пост !!

аватар країна
sternik - 26.05.21

ну, нічо так ... в загальному.

аватар країна
proxyzz - 26.05.21

погоджуся з автором

аватар країна
Livingtribunal - 26.05.21

А який це движок? теж хочу блог завести

аватар країна
tsuckanov - 26.05.21

Сенкс. Цікаво, і взагалі корисний у Вас сайт

аватар країна
GaliaF - 26.05.21

Побільше б таких статей

аватар країна
s9007 - 25.05.21

пізнавальна тема

аватар країна
Nevertow - 25.05.21

Большое спасибо. Очень полезная информация

аватар країна
Dangerobey - 25.05.21

Вы Преувеличиваете.

аватар країна
Pocan1455 - 25.05.21

Сайт просто чудовий, порекомендую всім знайомим!

аватар країна
almsscrm - 25.05.21

Хе-хе, мой первый коммент :)

аватар країна
EtoOgrablenie - 25.05.21

краще і не скажеш

аватар країна
truthits - 25.05.21

спасибо за интересную ретроспективу!

аватар країна
indigoman - 25.05.21

Откуда берете инфу для постов если не секрет?

аватар країна
Tony2_1_Montana - 25.05.21

Очень хороший пост! Спасибо за проделанную работу!

аватар країна
GBReborn_bot - 25.05.21

поміняй назву домену

аватар країна
captainhorse - 25.05.21

Автор, а Ви в якому місті живете якщо не секрет?

аватар країна
amigo161 - 25.05.21

ДА СУПЕР!!!!!!!!!!!!

аватар країна
lisrnd - 25.05.21

відмінний приклад стоїть матеріалу

аватар країна
GoodElena - 25.05.21

После прочтения даже мне тема стала интересна.

аватар країна
turbak - 25.05.21

Мне понравилось!

аватар країна
SellerNumberOne - 25.05.21

улыбнуло с утречка

аватар країна
Fatalitii - 25.05.21

Это — глупость!

аватар країна
SatanicFox - 25.05.21

Кожна стаття автора відмінна від попередньої. Висновок: читати автора :)

аватар країна
igorbutarev - 25.05.21

Великолепная идея

аватар країна
SadRebecca - 25.05.21

Актуальна і свіжа інфа

аватар країна
Banzana - 25.05.21

Сенкс. Интересно, и вообще полезный у Вас сайт

аватар країна
Garmarna - 25.05.21

Мені нарвится стиль викладу

аватар країна
omezhkin - 25.05.21

класс!

аватар країна
Voknap17 - 25.05.21

Стаття неоднозначна - не можна кидатися в крайності.

аватар країна
Apiter - 25.05.21

просто афигенно !!!!))

аватар країна
W0ebegone - 25.05.21

Действительно интересная тема.

аватар країна
Huligan_rus - 25.05.21

подробней пожалуйста

аватар країна
TDargye - 25.05.21

прочитала з задоволенням

аватар країна
aerodance_corp - 25.05.21

Хе-хе, мій перший коммент :)

аватар країна
Agamaloren - 25.05.21

Це просто бомба !!!

аватар країна
vaaster - 25.05.21

я в захваті від Вашого стилю

аватар країна
Goodman420 - 25.05.21

щось в цьому є, безумовно

аватар країна
k1ck99 - 25.05.21

Интересует размещение рекламы на вашем сайте.

аватар країна
iziweed - 25.05.21

Всегда приятно читать умных людей. Спасибо!

аватар країна
lisica2 - 25.05.21

Додав в закладки

аватар країна
petu4 - 25.05.21

Да,жостко

аватар країна
Okay35 - 25.05.21

Корисного багато знайшла для себе

аватар країна
GenMax - 25.05.21

Автор, а Вы в каком городе живете если не секрет?

аватар країна
Edelweys77 - 25.05.21

Так, досить цікава стаття.

аватар країна
fessel - 25.05.21

Понял не всё.

аватар країна
sansei199500 - 25.05.21

И правда креатив...супер!

аватар країна
virus_od - 25.05.21

Вот так история!

аватар країна
wendyviolence - 25.05.21

спасибі за цікаву ретроспективу!

аватар країна
osennyayakhandra - 25.05.21

хороший розповідь, все розкладено по полицях

аватар країна
IamAltg - 25.05.21

Понял не всё.