Закон про ОВК відкриє вікно можливостей для залучення інвестицій у меліорацію,– Олексій Кузьменков на Всеукраїнському Форумі «Україна 30»

Закон про ОВК відкриє вікно можливостей для залучення інвестицій у меліорацію,– Олексій Кузьменков на Всеукраїнському Форумі «Україна 30»

26.05.21 12:01 0 335
Перший заступник Голови Держводагентства Олексій Кузьменков взяв участь у дискусійній панелі Всеукраїнського Форуму «Україна 30». Ключовою темою дискусії стало питання зрошення земель, зокрема щодо переваг законопроекту про організації водокористувачів та стимулювання гідротехнічної меліорації земель.

Передусім спікер окреслив загальний стан розвитку зрошення в Україні. За його словами, головною передумовою розвитку зрошення є кліматичні зміни, які відбуваються не лише в нашій країні, а й на планеті загалом. Нині, на жаль, Україна посідає перше місце в Європі за темпами зростання середньорічної температури.

« розвиток зрошення – це вже не суто економічний аспект, мова йде не просто про збільшення внутрішнього валового виробництва, чи збільшення доходів сільгоспвиробників. Це вже фактично соціально-політичний аспект, оскільки йдеться загалом про можливості аграрного виробництва в певних регіонах», – наголосив Олексій Кузьменков.

У 2021 році державні зрошувальні системи були підготовлені на подачу води для зрошення площею 600 тис. га, а фактично водозабір був здійснений на 463 тис. га. Тобто Держводагентство може забезпечити та здійснити полив ще щонайменше на 100 тис. га. Це свідчить про те, що на жаль, не стабільний попит в аграріїв на полив саме через причини відсутності інвестицій у внутрішньогосподарську мережу.

За словами доповідача, найголовнішою проблемою невикористання зрошуваних земель є відсутність правових та фінансових можливостей інвестування у меліоративну інфраструктуру.

Власне, на розв'язання цієї проблеми і спрямований проект Закону України «Про організації водокористувачів та стимулювання гідротехнічної меліорації земель».

Зазначений законопроект створює правові підстави для передачі елементів державної та внутрішньогосподарської інфраструктури, яка перебуває на балансі відповідних місцевих органів влади, до новостворених організацій водокористувачів. А, відтак, саме ОВК забезпечуватиме експлуатацію меліоративної інфраструктури.

Окрім того, ОВК стане суб'єктом прямих договірних відносин з організаціями Держводагентства та братиме участь у формуванні вартості послуг, пов'язаних із забором води на полив.

Отже, запровадження проекту Закону «Про організації водокористувачів та стимулювання гідротехнічної меліорації земель» дає поштовх для суттєвого відновлення гідротехнічної меліорації земель в Україні.

#КабінетМіністрів #ОфісПрезидента

Про це повідомили у Тернопільській облдержадміністрації
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 0)
Попередня новина: Судові виконавці знову ...
Наступна новина: Європейський інвестбанк ...

КОМЕНТАРІ