Німеччина визнала геноцидом свої дії в Африці на початку 20-го століття

Німеччина визнала геноцидом свої дії в Африці на початку 20-го століття

29.05.21 11:03 0 328
Німеччина визнала геноцидом дії своїх колоністів на території сучасної Намібії на початку 20-го століття. Про це йдеться в заяві міністра закордонних справ Гайко Мааса від 28 травня.

Таким чином, за його словами, завершилися переговори між Німеччиною та Намібією, які тривали понад п'ять років. У перемовах брали участь представники громад гереро і нама, які найбільше постраждали від дій колоністів.

«Тепер ми офіційно називатимемо ці події тим, чим вони були з шньої точки зору: геноцидом. У світлі історичної та моральної відповідальності Німеччини ми будемо просити пробачення в Намібії та нащадків жертв», – заявив Маас.

Він додав, що Берлін планує підтримати проєкти реконструкції та розвитку в Намібії на 1,1 мільярда євро. Як повідомляє агентство AFP з посиланням на свої джерела, ці кошти будуть виділятися протягом 30 років і передусім призначені для нащадків народів гереро та нама.

Читайте також: Макрон визнав «відповідальність» за роль Франції у геноциді в Руанді 1994 року

Водночас Маас уточнив, що виплата не дає підстав для подальших претензій на компенсацію.

Події між 1904 та 1908 роками у Намібії (тоді – Німецькій Південно-Західній Африці) вважають першим геноцидом 20-го століття. Тоді народи гереро і нама повстали проти німецького колоніального правління. Німецькі війська під командування генерала Лотара фон Троти придушили повстання і вигнали десятки тисяч людей у пустелю, де вони гинули від зневоднення і голоду.

За оцінками, в ході цих подій, а також у концентраційних таборах загинули від 24 до 100 тисяч гереро, близько 10 тисяч нама і невідома кількість представників народу сан. ДИВІТЬСЯ ТАКОЖ: Чи має Німеччина стосунок до Голодомору?

Про це повідомляє Радіо Свобода. http://www.radiosvoboda.org

Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 0)
Попередня новина: У Кремлі прокоментували ...
Наступна новина: Макрон визнав ...

КОМЕНТАРІ