Чехія: учасника боїв проти України на Донбасі засудили до 20 років,але заочно

Чехія: учасника боїв проти України на Донбасі засудили до 20 років,але заочно

03.06.21 10:49 0 703
Міський суд столиці Чехії Праги заочно засудив до 20 років позбавлення волі громадянина країни, 32-річного Мартіна Кантора, який іще кілька років тому вирушив на схід України воювати на боці російських гібридних сил. Його судили заочно: як вважають, він і нині перебуває на окупованій частині сходу України.

Суд визнав його винним за статтями Кримінального кодексу Чехії про терористичний напад і про участь у терористичній групі. Вирок іще не набув чинності і може бути оскаржений.

Як заявив суддя Ян Шотт, вина обвинуваченого була доведена понад усі сумніви. Про неї свідчить листування Кантора з його друзями, в якому він досить послідовно описує своє перебування на сході України, ці дані також підтвердили свідки.

За даними обвинувачення, Кантор дістався на окуповану частину Донбасу ще 2015 року нелегально через російський Ростов-на-Дону, підписав контракт в угрупованні «ЛНР», вивчився на сапера і снайпера, брав участь у боях проти українських військ, отримав від бойовиків «звання сержанта» і став командиром відділення, потім був членом диверсійно-розвідувальної групи і отримав від бойовиків «нагороду».

Як повідомив прокурор Мартін Білий, Кантор, зокрема, у складі ДРГ особисто брав участь у встановленні мін і «розтяжок» біля лінії розмежування.

Його адвокат заявляв, що провина його підзахисного не доведена жодним доказом, і його мають виправдати.

На процесі також виступили кілька експертів і свідків, друзів Кантора. Вони розповіли, що обвинувачений спілкувався з ними про те, що хоче взяти участь у боях проти України, або писав їм повідомлення про свої успіхи в складі російських гібридних сил.

У Чехії вже відбулося, далі відбувається чи готується кілька процесів над людьми, які брали участь у діяльності незаконних збройних сепаратистських угруповань «ДНР» і «ЛНР», що як гібридні сили Росії захопили частини Донецької і Луганської областей і визнані в Україні терористичними, або які підтримували таку участь.

Зокрема, наприкінці квітня в Чехії в різних місцях країни поліція провела операцію в межах кримінальної справи, пов'язаної з залученням чеських громадян до участі в боях на Донбасі проти України. П'ять осіб були затримані і обвинувачені в терористичному нападі, участі в терористичній групі, фінансуванні тероризму і підтримці й пропаганді тероризму. Троє з них арештовані – це Іван Кратохвіл, керівник воєнізованого угруповання «Чехословацькі воїни запасу за мир» і колишній підполковник чеської армії, а також член цієї групи Мілош Оурецький і православний священник (Православної церкви Чеських земель і Словаччини) Пржемисл Іван Гадрава, відомий, як пишуть чеські ЗМІ, своєю проросійською орієнтацією. Також серед затриманих – начальниця штабу групи Андреа Крулішова. ДИВІТЬСЯ ТАКОЖ: У Чехії затримали причетних до участі в боях на Донбасі проти України, підозрюють зв'язки з ГРУ Росії

Про це повідомляє Радіо Свобода. http://www.radiosvoboda.org

Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 0)
Попередня новина: Нові умови в’їзду до ...
Наступна новина: Німеччина закрила доступ у ...

КОМЕНТАРІ