Манометри: різновиди та застосування

Манометри: різновиди та застосування

05.06.21 11:05 0 831

Для вимірювання тиску рідин і газів в трубопроводах призначені спеціальні аналогові або цифрові вимірювальні прилади — манометри, що застосовують вже протягом століття в хімічній, нафтохімічній, харчовій промисловості, в лабораторній практиці. Нумо розгляньмо їх детальныше. Ну а розповість нам про це співробітник компанії «УКРГАЗАВТОМАТИКА»: http://www.ukrgazavt.com.ua/products-category/manometry/, в якої ви безпосереденьо можете придбати манометри за вигідною ціною.

Стрілковий манометр

Це основний вид обладнання, який вбудований в гідравлічні системи. Ось кілька прикладів:

  1. в побуті — наприклад в системах опалення;
  2. автомобілі — тиск масла у двигуні, повітря в шинах;
  3. контроль тиску кисню, ацетилену в балонах, при газовому зварюванні;
  4. якщо тиск морської води на глибині буде перевищено, підводний човен буде зруйнований і разом з екіпажем піде на дно;
  5. на виробництві (подача пари, що перекачують рідкі або газоподібні компоненти та реактиви).

Коли немає манометрів, а на виробництві сталася якась несправність то виникає, висока ймовірність виникнення аварійних ситуацій, простоїв, а також витрат на дорогий ремонт. Причому це пов'язано, як зі зниженим тиском (наприклад якщо з'явився витік або несанкціонована врізка на магістральному газопроводі), так і з підвищеним (засмічення приводить до зменшення поперечного перерізу), що загрожує розривом труби.

Електронні манометри, на відміну від аналогових, добре інтегруються в системі автоматичного регулювання. Оскільки перепади тиску можуть бути настільки різкими, що персонал не здатний фізично відреагувати. В якості апаратури, що дозволяє знизити тиск в нештатній ситуації, використовуються всілякі клапани (впускні, перепускні, редукційні та ін.).

Аналоговий манометр

Манометри підлягають періодичній перевірці, калібруванню й технічному обслуговуванню, щоб переконатися, що їх характеристики відповідають паспортним даним.

Прилади для вимірювання тиску це невід'ємна частина пневматичних систем (ресивери, пневмоприводи).
Тиск може бути виміряний 3-ма методами:

  • вакуумним;
  • абсолютним;
  • манометричним.

Розглянемо кожен з них:

  1. Вакуумний. Цей різновид манометрів порівнює поточний тиск з тиском повітря атмосфери й вимірюється в мм ртутного стовпчика. До цієї категорії відносяться спеціальні прилади для метеорологів. А також широко застосовуються в якості настільних в домашніх умовах — це барометри.
  2. Абсолютний. Цей показник бере за точку відліку ідеальний вакуум, тому їх значення завжди позитивні. Застосовується при розрахунку ступеня стиснення, витрати рідин, газів в трубопроводах.
  3. Манометричний. За нульове значення береться тиск навколишнього середовища і порівнюється з тиском в гідравлічних системах. Якщо відповідне обладнання, в якому при включенні та роботі був тиск, перестає працювати, то манометричний тиск дорівнюватиме нулю.
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
5 (голосів: 108)
Попередня новина: iPad Pro нового покоління - ...
Наступна новина: Озеленення: що потрібно ...

КОМЕНТАРІ