НАЗК вимагає скасувати призначення Вітренка головою правління «Нафтогазу»

НАЗК вимагає скасувати призначення Вітренка головою правління «Нафтогазу»

16.06.21 09:13 0 369
Національне агентство з питань запобігання корупції оприлюднило припис, яким вимагає скасувати як незаконне призначення головою правління «Нафтогазу» Юрія Вітренка. Про це повідомили у НАЗК 15 червня.

«З метою запобігання корупції п. 1 ч. 1 ст. 26 Закону України «Про запобігання корупції» передбачає, що після звільнення з публічної служби протягом року особа не повинна приймати участь у керівництві організаціями, на які вона могла впливати, коли працювала на державу. Таке обмеження діє не залежно від того, скільки особа працювала на посаді до звільнення. Таке порушення є підставою для припинення договору колишнього публічного службовця з організацією», – мовиться у повідомленні.

НАЗК провело моніторинг дотримання цих вимок колишнім заступником міністра енергетики Вітренком та виявило, що в період із 21 грудня 2020 року до 28 квітня 2021 року Юрій Вітренко системно брав участь у підготовці рішень щодо діяльності НАК «Нафтогаз України».

Зокрема, зазначили у НАЗК, 12 січня за підписом Вітренка було направлено лист, в якому розпорядження уряду пропонували доповнити пунктами, які передбачали передачу до сфери управління Міністерства енергетики України пакету акцій, які належать «Нафтогазу».

4 березня лист з підписом Вітренка направили до Мінекономіки. В ньому були викладені пропозиції до рішення уряду щодо визначення основних напрямків діяльності «Нафтогазу» з метою розвитку ринку природного газу.

Окрім того, 27 квітня Вітренко розглянув проект розпорядження Кабінету Міністрів України № 370-р, у якому була надана оцінка роботі наглядової ради та правління «Нафтогаз» у 2020 році. За результатами розгляду він запропонував визнати роботу правління та наглядової ради концерну незадовільною. У НАЗК вказали, що ці пропозиції були враховані урядом, що призвело до дострокового припинення повноважень незалежних членів наглядової ради.

«Тим же розпорядженням Юрія Вітренка призначено головою правління НАК «Нафтогаз України». Водночас закон визначає, що заборона на зайняття такої посади для цієї особи припиняється тільки 28 квітня 2022 року», – заявили у НАЗК. ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Новий голова «Нафтогазу» Вітренко: «Ніхто не ставить під сумнів мою доброчесність»

Про це повідомляє Радіо Свобода. http://www.radiosvoboda.org

Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 0)
Наступна новина: 12 нових випадків COVID-19 ...

КОМЕНТАРІ