На Тернопіллі "Запровадження смарт-спеціалізації стане потужним драйвером інноваційного розвитку регіонів",- Ігор Дем`янчук

На Тернопіллі "Запровадження смарт-спеціалізації стане потужним драйвером інноваційного розвитку регіонів",- Ігор Дем`янчук

17.06.21 08:26 0 345
Зустріч «СМАРТ Спеціалізація: процес підприємницького відкриття, EDP зустріч 1» відбулася 15 червня. Участь у заході взяли представники обласної державної адміністрації, бізнес-спільноти, науковці та експерти.

«12 травня цього року Кабінет Міністрів України прийняв розпорядження «Деякі питання реалізації у 2021—2023 роках Державної стратегії регіонального розвитку на 2021—2027 роки». В одному з положень йдеться про «врегулювання на законодавчому рівні питання щодо державної фінансової підтримки проектів регіонального розвитку, що передбачають розвиток пріоритетних видів економічної діяльності, визначених на засадах смарт-спеціалізації». Смарт-спеціалізація промисловості – це підхід Європейського Союзу до виявлення унікальних функцій і активів кожної країни і регіону, підкреслення конкурентних переваг промисловості кожного регіону і зосередження уваги регіональних партнерів на баченні майбутніх досягнень. Смарт-спеціалізація має вирішальне значення для фактичної ефективності інвестицій в інновації в промисловості. Вона базується на партнерстві між представниками бізнесу, влади, науково-технічних установ та громадськості. Особливість цієї політики полягає в тому, що влада спонукає та стимулює підприємців, науку та розробників краще співпрацювати з підприємствами для розкриття головних напрямів та-чи секторів спеціалізації регіону. Застосування підходу смарт-спеціалізації стало потужним поштовхом для інноваційного розвитку Європейського Союзу. Нині ми впроваджуємо цей підхід в Україні і очікуємо, що такий крок наблизить нас до Європейської спільноти», - наголосив перший заступник голови обласної державної адміністрації Ігор Дем`янчук.

Перший заступник голови обласної державної адміністрації Ігор Дем`янчук наголосив, що одним із пріоритетних видів економічної діяльності, які мають економічний та інноваційний потенціал в області, визначено виробництво електричного освітлювального устаткування.

«В області здійснюють діяльність понад 10 суб'єктів господарювання, які займаються виробництвом світлотехнічної продукції. Основними виробниками освітлювального обладнання в області є ТОВ “ОСП Корпорація “Ватра”, ТОВ “Шредер”, ТзОВ “ПВФ Електросвіт” та ТОВ ,,НВП Фотон”. За результатами січня-квітня 2021 року світлотехнічними підприємствами області реалізовано промислової продукції на суму 325,7 млн гривень, що більше на 53,1% у порівнянні з показниками січня-квітня 2020 року», - зазначив Ігор Дем`янчук.

Крім того, в рамках розроблення проєкту регіональної Стратегії регіонального розвитку області на 2021-2027 року області проведено ряд заходів з представниками світлотехнічних підприємств області з метою визначення світлотехнічної галузі промисловості області, однієї із пріоритетних галузей, які мають економічний та інноваційний потенціал з урахуванням конкурентних переваг регіону.

Довідково. За підсумками січня-квітня 2021 року місцевими виробниками вироблено:

- люстр та інших світильників стельових та настільних - 26,3 тис. штук (+34,4%) та становить 8% від загальнодержавного показника;

- прожекторів й світильників вузько направленого світла - 868 штук та становить 3,3% від загальнодержавного показника;

- ламп електричних та обладнання освітлювального - 67,4 тис. штук, (+43,2%), та становить 32,7% від загальнодержавного показника.

За січень квітень 2021 року обсяг експорту світлотехнічної продукції, яка виробляється на території області склав 9,6 млн. дол. США (+ 53,4%). Місцева продукція експортувалась в 29 країн світу, найбільше в Польщу, Бельгію, Австрію та Німеччину.

Про це повідомили у Тернопільській облдержадміністрації
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 0)

КОМЕНТАРІ