Що таке аудит і навіщо він потрібен?

Що таке аудит і навіщо він потрібен?

17.06.21 08:43 0 475

Аудит це важливий інструмент управління, що дозволяє визначати ризики бізнесу і оперативно їх усунути. Аудитор є незалежним професіоналом, який оцінює підготовлену керівництвом компанії фінансову звітність на предмет відповідності поданих в ній даних фактичному стану справ. Тобто здійснює зовнішній контроль з метою захисту власників і всього суспільства (оскільки фінансова звітність в ряді випадків є публічною) від недостовірної інформації. До речі, замовити професійні аудиторські послуги ви можете в компанії "AC Crowe Ukraine": croweac.com.ua.

Аудит та його роль

Така суспільно значуща роль накладає особливу відповідальність і вимагає від аудитора професійної компетентності, чесності, незалежності та об'єктивності. Власник зацікавлений в тому, щоб йому була представлена повна і правдива інформація про діяльність його компанії, на підставі якої він зможе прийняти всі необхідні рішення. Крім того, аудитор може запропонувати свої варіанти таких рішень з описом ймовірних наслідків. Тому саме власник повинен призначати аудитора та отримувати від нього звіт.

Ефективність системи внутрішнього контролю, яка повинна забезпечити збереження активів, запобігти або своєчасно виявити виникнення у фінансовій звітності недостовірної інформації. Якщо система внутрішнього контролю неефективна — значить є ризик втрати активів, в т. ч. через недобросовісні дії персоналу.

Адекватність прийнятої облікової політики, тобто наскільки вона відповідає специфіці діяльності компанії, повно відображає всі аспекти виробничого і фінансового процесу, дозволяє коректно оцінювати активи та зобов'язання і т. п.
Якщо облікова політика неадекватна — значить бухгалтерський облік не виконує свого основного завдання, тобто не відображає фактичний стан справ.

Наявність (існування) активів і зобов'язань, відображених у фінансовій звітності, що досягається участю аудитора в процедурі інвентаризації. Якщо інвентаризація проведена формально — значить не може бути впевненості в тому, що всі активи на місці або навпаки, можливо в обліку числиться те, що насправді вже не існує.

Документальну обґрунтованість прав і обов'язків компанії, а отже і її власників, на представлені у фінансовій звітності активів та зобов'язань, в т. ч.:

  • прав займатися тим чи іншим видом діяльності;
  • розпоряджатися майном;
  • претендувати на отримання грошових коштів за цінними паперами або заборгованості;
  • обов'язку передати гроші або продукцію кредиторам і т. п.

Якщо права і обов'язки недостатньо обґрунтовані — значить ці активи і пасиви нереальні, тобто або діяльність компанії незаконна, або майно використовується неправомірно і його не можна продати, або дебіторська заборгованість не може бути стягнута, або зобов'язання (заборгованість по кредитах, за отримані ТМЦ) штучно завищені, все це може бути використано для рейдерського захоплення.

Реальність вартісної оцінки активів і зобов'язань, зазначених у фінансовій звітності, що забезпечується процедурами переоцінки й визначення терміну використання основних засобів, утворення резервів під зниження вартості ТМЦ, фінансових вкладень, дебіторської заборгованості, можливих збитків і т. п., визнання доходів і витрат.

Якщо оцінка активів і зобов'язань нереальна — значить і вартість компанії в цілому занижена, а отже вона інвестиційно приваблива, або завищена, тобто являє собою «мильну бульбашку», яка рано чи пізно лопне.
Якщо не всі операції було використано — значить щось пройшло повз власника, в т.ч. витрати, доходи та фінансові результати за цими операціями.

Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
5 (голосів: 107)

КОМЕНТАРІ